Ανθοϊάματα Μπαχ για εσωτερική ισορροπία

Τι είναι τα Ανθοϊάματα Μπαχ και ποιες θετικές αλλαγές μπορούν να μας προσφέρουν

Τι είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ και ποιος τα εφήυρε;

Πως γίνεται η επιλογή τους και πως λαμβάνονται;

Που στοχεύουν και για ποιους είναι ασφαλή;

 

Τα ανθοϊάματα Μπαχ  (ή αλλιώς σύστημα Μπαχ) είναι μια εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος ολιστικής θεραπευτικής που προάγει την συνειδητή μας συμμετοχή στην αυτογνωσία, την φροντίδα της υγείας, τόσο σε ψυχικό / συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. 

Τα ανθοϊάματα Μπαχ συμβάλλουν καθοριστικά στην εσωτερική ισορροπία, είτε αυτή οφείλεται σε εξωτερικές πιέσεις που δεχόμαστε καθημερινά,  είτε σε δυσάρεστα συναισθήματα  και  περιοριστικές πεποιθήσεις. Μέσα από τον συνδυασμό της συμβουλευτικής  προσφέρουν ανακούφιση από την όποια συναισθηματική αναστάτωση, μετουσιώνοντας την αρνητική νοοτροπία στην αντίστοιχη θετική.

 

Ποιος ανακάλυψε τα Ανθοϊάματα

Το 1930 ο Edward Bach (1887-1937), γιατρός, βακτηριολόγος και ομοιοπαθητικός αποφάσισε να αναζητήσει μια νέα μορφή θεραπείας που να είναι απλή, ήπια, ολοκληρωμένη και χωρίς παρενέργειες για τον άνθρωπο. 

Είχε παρατηρήσει πως το παρατεταμένο στρες μειώνει την αντίσταση του ατόμου στις ασθένειες. 

Γνώριζε επίσης πως η ιδιοσυγκρασία και η συναισθηματική κατάσταση επιδρά στην πορεία, την σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας του. Άτομα με την ίδια πάθηση και παρόμοια προσωπικότητα αντιδρούν παρόμοια στην αγωγή, ενώ ασθενείς με διαφορετική ιδιοσυγκρασία χρειάζονται άλλη αγωγή. 

Αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό στην Βόρεια Ουαλία, κοντά στη φύση, όπου μελέτησε βιωματικά τις ιδιότητες των φυτών. 

Το 1936 ολοκλήρωσε το σύστημα του αναγνωρίζοντας και κατατάσσοντας 38 Ανθοϊάματα, ένα για κάθε μια από τις πιο συνηθισμένες δυσάρεστες νοητικές καταστάσεις.  Δημοσιοποίησε το έργο του και ζήτησε από τους έμπιστους συνεργάτες και φίλους του να διασφαλίσουν την διατήρηση του καθαυτού συστήματος του ανέπαφο από κάθε είδους επιρροή. 

Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες συναισθημάτων που καλύπτουν ;

Οι νοητικές καταστάσεις και ψυχικές διαθέσεις που αναγνώρισε ο Dr. Bach εντάσσονται σε 7 κατηγορίες: 

 1. Φόβος
 2. Ανεπαρκές ενδιαφέρον για το παρόν
 3. Μοναχικότητα
 4. Αποθάρρυνση ή απελπισία
 5. Υπερευαισθησία σε ιδέες και επιρροές
 6. Αβεβαιότητα
 7. Υπερβολική έγνοια για την ευημερία των άλλων

 

Ανθοϊάματα Μπαχ

Πως επιλέγεται το ατομικό ίαμα

Όπως είπαμε τα 38 Ανθοϊάματα εντάσσονται σε 7 κατηγορίες. Καλύπτουν  συναισθήματα που κατά καιρούς μάλλον  βιώνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας. 

Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η ανυπομονησία, η προσκόλληση στο παρελθόν, η ονειροπόληση, η υπέρμετρη ανάγκη για επιβεβαίωση, η αδυναμία να βάλουμε όρια, το υπερβολικό βάρος των ευθυνών, η νοητική αγωνία, η απώλεια, η ζήλια, η αυτολύπηση, η τελειομανία, η αναβλητικότητα, η αβεβαιότητα σε βασικούς τομείς της ζωής μας και η εξάντληση.

Ενδείξεις για την επιλογή του εκάστοτε ανθοϊάματος είναι κυρίως το πως νιώθω, τι με δυσκολεύει να ζήσω την ζωή που επιθυμώ αλλά και πως με χαρακτηρίζουν οι κοντινοί μου άνθρωποι.

Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο συναίσθημα ( π.χ αβεβαιότητα)  ή την νοητική κατάσταση ( αδυναμία συγκέντρωσης ) και όχι σε μια συγκεκριμένη κατάσταση (π.χ. εξετάσεις).  Δεν υπάρχει δηλαδή τυποποιημένο μείγμα για το άγχος επειδή δεν αντιδρούμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο όταν αγχωνόμαστε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εντοπίζουμε μέσα από κατάλληλες ερωτήσεις τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκαλούν οι  αγχογόνες καταστάσεις στο άτομο και σύμφωνα μ’ αυτά οδηγούμαστε στο ή στα ανθοϊάματα Bach ( μπορεί να είναι και συνδυασμός περισσοτέρων) που απαντούν στα συναισθήματα που βιώνει το άτομο. 

Παράδειγμα  αϋπνία:

Όπως προανέφερα η ίδια κατάσταση ή συνθήκη σε διαφορετικά άτομα προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα.

Η δυσκολία στον ύπνο ή η αϋπνία που βιώνει ένα άτομο ίσως να οφείλεται σε συναισθήματα ενοχής, θλίψης ή νοητικής αγωνίας, κάποιος άλλος να φοβάται κάτι συγκεκριμένο  και κάποιος άλλος πάλι να αναλώνεται υπερβολικά σε αναμνήσεις του παρελθόντος ή να πλάθει φανταστικά σενάρια για το μέλλον.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για κάθε άλλη δυσκολία, πρόβλημα ή συγκυρία.

Έτσι  λοιπόν δεν έχει  νόημα να αναζητήσουμε το ανθοϊαμα για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού, τις φοβίες, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την ανασφάλεια, την δυσκολία συγκέντρωσης  κλπ αλλά αυτό που θα ανακουφίσει από το προσωπικό δυσάρεστο συναίσθημα.

Εκπληκτικό είναι, ότι ακόμα κι αν ο ρυθμός της ζωής, τα προβλήματα και το περιβάλλον μας έχουν αλλάξει από την εποχή που έζησε και έδρασε ο Δρ. Μπαχ, η ανθρώπινη φύση και τα συναισθήματα στα οποία απευθύνονται τα  ιάματα παραμένουν ίδια.

Πως λαμβάνονται τα ανθοϊάματα

Τα Ανθοϊάματα φυλάσσονται σε γυάλινο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο. Το διάλυμα μέσα στο γυάλινο μπουκαλάκι μας αποτελείται από τον εξατομικευμένο συνδυασμό ανθοϊαμάτων, νερό και ελάχιστο αλκοόλ για την συντήρηση του μείγματος. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος λήψης τους είναι να στάξουμε 4 σταγόνες απ’ ευθείας στο στόμα ή σε ένα ποτήρι νερό.

Πόσο ασφαλή είναι τα Ανθοϊάματα 

Τα ανθοϊάματα Μπαχ ενεργούν ως ήπιοι καταλύτες κινητοποιώντας την διαδικασία αλλαγής από μέσα προς τα έξω.

Δεν αλλάζουν την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, αλλά επαναφέρουν την ισορροπία.

Είναι απόλυτα ασφαλές βάσει ερευνών για όλη την οικογένεια, από την περίοδο της κύησης ως τα βαθιά γεράματα.   

Δεν έχουν παρενέργειες, δεν αντιδοτούν καμιά άλλη θεραπευτική αγωγή και δεν προκαλούν εθισμό. 

Ο στόχος των ανθοϊαμάτων

Απώτερος στόχος του συστήματος Μπαχ είναι

 • να αντιληφθούμε τις ανάγκες μας σε κάθε επίπεδο
 • να βρούμε τρόπους να τις καλύψουμε
 • να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας
 • να γεφυρώσουμε την αποσύνδεση της προσωπικότητας με τον ανώτερο εαυτό μας ώστε
 • να νιώσουμε την αρμονία και την βαθιά ευτυχία που αξίζουμε. 

Και τώρα;

 1. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στην επίσημη σελίδα του  Bach Institute Hellas.  ή
 2. Να διαβάσεις επιπλέον πληροφορίες στα αγγλικά, θα βρεις περισσότερα στο The Bach Centre   ή
 3. Επικοινώνησε μαζί μου για μια συνεδρία 30 λεπτών, για να δούμε αν και πως μπορούν τα Ανθοϊάματα να σε βοηθήσουν. Εδώ θα βρεις την φόρμα επικοινωνίας.

 

Οι αγαπημένες μου φράσεις που χρησιμοποιούσε ο Dr. Bach

“Η πραγματική υγεία είναι η ευτυχία.”

“Η πρόσκαιρη αποτυχία και δυστυχία έρχονται όταν επιτρέπουμε στους άλλους να παρεμβαίνουν στο δικό μας σκοπό ζωής και να μας εμφυτεύουν στο μυαλό την αμφιβολία, το φόβο ή την αδιαφορία” .

“Τα ιάματα είναι ικανά, σαν την όμορφη μουσική ή σαν οποιοδήποτε λαμπρό και ανυψωτικό πράγμα που μας δίνει έμπνευση, να δυναμώσουν τη φύση μας και να μας φέρουν πιο κοντά στην ψυχή μας. “

“Η μάχη κατά ενός ελαττώματος, αυξάνει την ισχύ του. “

Dr. Bach

Μαρία Σωμαράκη

 

 

Photo credits

https://pixabay.com/photos/bach-flower-remedy-essence-energy-2785152/

https://pixabay.com/photos/bach-flowers-bach-remedies-1472825/

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: