Ο φίλος μας ο Νάσος, ένα βιβλίο για την δυσλεξία

Ο φίλος μας ο Νάσος

Η ιστορία ενός παιδιού με δυσλεξία

Συγγραφέας: Ηρώ Παπαδοπούλου, Εικονογράφηση: Αγγελική Δελέχα, Εκδόσεις Θύρα

Μέσα από το “Ο φίλος μας ο Νάσος” μαθαίνουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  γιατί νιώθει πως το σχολείο είναι βάσανο και με ποιον τρόπο  η αναγνώριση της Δυσλεξίας δίνει στον ίδιο, στους γονείς του και στη δασκάλα του τόσο την κατανόηση, όσο και  νέους τρόπους για να τον βοηθήσουν ώστε να συνεχίζει η μάθηση να είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Η ιστορία του Νάσου

Ο Νάσος είναι ένα έξυπνο παιδί. Μόλις έχει ξεκινήσει το δημοτικό  και οι γονείς του πιστεύουν πως θα είναι καλός μαθητής. Όμως ο Νάσος δυσκολεύεται. Τα γράμματα χοροπηδούν μπροστά στα μάτια του και δυσκολεύεται να γράψει και να διαβάσει.

Μερικοί συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν και τον πειράζουν και πάντοτε βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά της μαμάς του. Όμως αναρωτιέται τι του συμβαίνει. Δεν μπορεί να καταλάβει τον εαυτό του. Καταφεύγει στην προσευχή μαζί με την μητέρα του. Δεν αναρωτιέται μόνο ο ίδιος, αναρωτιούνται και οι γονείς του και αρχίζουν να ψάχνουν μια λύση. Οι γονείς τους στην αναζήτηση της λύσης βρίσκουν πως η αιτία είναι η Δυσλεξία. Τώρα που το γνωρίζουν ξέρουν πια πως να τον βοηθήσουν. Αρχίζουν να ανακαλύπτουν και να καταλαβαίνουν τι χρειάζεται ο Νάσος ως μαθητής .

Εστιάζουν πια  στα δυνατά του σημεία  αντί να προσπαθούν να “διορθώσουν” τα αδύναμα του σημεία. 

Χρήσιμες συμβουλές για την οικογένεια και το σχολείο

Το βιβλίο περιέχει στις τελευταίες του σελίδες χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς και την οικογένεια που στόχο έχουν να κατανόηση των καθημερινών δυσκολιών και την καλύτερη διαχείριση των μαθησιακών δυσκολιών. Μέσα από αυτές τις συμβουλές ο γονιός μαθαίνει πως νιώθει το παιδί, τι θέλει, τι τον δυσκολεύει, ποια συμπεριφορά βοηθάει και ποια συμπεριφορά καλύτερα ν’ αποφύγει. Έχει επίσης προτάσεις τι  να ΜΗΝ  πεις σε ένα παιδί με δυσλεξία όπως π.χ. Προσπάθησε περισσότερο ( επειδή δεν είναι θέμα προσπάθειας) ή συγκεντρώσου και θα τα καταφέρεις ( οι δυσκολίες του δεν είναι αποτέλεσμα μειωμένης συγκέντρωσης).

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ηρώ Παπαδοπούλου παρουσιάζει σε  αυτό το βιβλίο ένα πολύ ενδιαφέρον, επίκαιρο και ταυτόχρονα ευαίσθητο θέμα, την Δυσλεξία. Έχει ασχοληθεί βιωματικά και ως μητέρα με το θέμα της Δυσλεξίας και διαθέτει πολύχρονη  διδακτική εμπειρία. Άλλα συγγραφικά της  έργα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θύρα είναι”Σε απόσταση αναπνοής”, “Νερό, νεράκι” ,”Το μπλε παλτό” και “Αγάπη είναι”. Μπορείς να μάθεις και για τα άλλα της βιβλία εδώ.

Η άποψη μου για το βιβλίο

Η απλή και κατανοητή γλώσσα αφήγησης είναι πολύ προσιτή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο, η ιστορία του Νάσου,  είναι διπλά χρήσιμο.  Αφενός βοηθάει το παιδί με Δυσλεξία και τους γονείς του να κατανοούν τις  υπάρχουσες δυσκολίες ( στην περίπτωση που έχουν Δυσλεξία). Αφετέρου είναι για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να κατανοήσουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα πειράγματα και λόγια που μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Ιδιαίτερα χρήσιμη θεωρώ την μετατόπιση της προσοχής και της προσπάθειας από τα αδύναμα σημεία προς  τα δυνατά του σημεία καθώς τα άτομα με δυσλεξία πολύ συχνά παρουσιάζουν ιδιαίτερες  δυνατά σημεία, ικανότητες σε άλλους τομείς ( εκτός από την ανάγνωση και την γραφή). Κάποιοι έχουν διαπρέψει στον χώρο των τεχνών και της υποκριτικής, των επιχειρήσεων, έχουν κερδίσει Νόμπελ Λογοτεχνίας κλπ.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο της Ηρώς Παπαδοπούλου “Ο φίλος μας ο Νάσος” προάγει την κατανόηση και αποδοχή των δυσκολιών και ικανοτήτων, ιδιαίτερα σε αυτή την τρυφερή ηλικία.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: