Το δώρο του Θυμού, πρόταση βιβλίου

Συγγραφέας : Άρουν Γκάντι

Τίτλος βιβλίου : Το δώρο του θυμού

Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα βιβλίο που και μόνο διαβάζοντας το όνομα του συγγραφέα σε προϊδεάζει για το περιεχόμενο του.

Μέσα από τις αφηγήσεις περιστατικών στο ashram, ο εγγονός του Mahatma Gandhi, Arun Gandhi, κατάφερε να νιώσω ότι βρίσκομαι εκεί και περπατώ μαζί τους, ακούω την χροιά της φωνής τους, βλέπω τα βλέμματα τους, άλλοτε χαρούμενα άλλοτε προβληματισμένα. Σχεδόν μύριζα το χώμα που πατούσαν. Γινόμουν παρατηρήτρια των οικογενειακών γεγονότων και σχεδόν άκουγα την βουή του κόσμου που τον ακολουθούσε.

Ο Αρούν Γκάντι που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως παράξενο έφηβο διηγείται τις εντυπώσεις και εμπειρίες που αποκόμισε το διάστημα που έμεινε μαζί με τον παππού του. Τότε ως έφηβος του είχε ζητήσει μια συμβουλή για το πώς να δυναμώσει το μυαλό του και περιγράφει την άσκηση που του πρότεινε ο παππούς του για την κατανόηση του θυμού μιλώντας για την συγχώρηση και την πραγματική δύναμη.

Πόσο πολύτιμα μαθήματα πήρε αυτός ο άνθρωπος από τον σπουδαίο παππού του! Αρκεί όμως μόνο ένας σπουδαίος δάσκαλος για να μπορεί να κάνει κάποιος αυτές τις σκέψεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκε ότι και ο μαθητής ήταν άξιος του δασκάλου του. Κι ας ήταν ο παππούς του! Καθώς ο παππούς του μιλούσε με παρομοιώσεις και αντιστοιχίες, έμαθε πλάι του να αναγνωρίζει, να ελέγχει και να μετατρέπει τον θυμό του σε μάθημα και εργαλείο. Μάθαινε πράγματα για τον εαυτό του και για τους γύρω του. Μέσα σε 100 σελίδες ο συγγραφέας μας αποδεικνύει ότι μπορεί η ενσυναίσθηση να δώσει σωστή έκφραση και διέξοδο στον θυμό ακόμα και στις πιο αντίξοες και βίαιες συνθήκες όπως η φυλάκιση, το μίσος και η πείνα.

Μαχάτμα Γκάντι, ο παππούς

Ο Γκάντι ήταν από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Ένας άνθρωπος με ταπεινοφροσύνη τόσο ασυνήθιστη, που ήταν αξιοθαύμαστη. Χιλιάδες μιμήθηκαν το παράδειγμα της μη βίαιης συμπεριφοράς του, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας του.

Ωστόσο, παρότι σχεδόν πάντα περιτριγυριζόταν από κόσμο, έβρισκε τον τρόπο και τον χρόνο να μένει μόνος του σε σιωπή. Και μάλιστα τον εκτιμούσε αυτόν τον χρόνο μοναξιάς ακόμα και όταν τον έβρισκε στην φυλακή !

Ο εγγονός του δεν ωραιοποιεί τίποτα. Μιλάει και για τα τρωτά τους σημεία ως οικογένεια, τα λάθη και ελαττώματα τους.

Περιγράφει πως έκανε την φιλοσοφία του παππού του δική του χωρίς να γίνει αντίγραφο του.

Μας μιλάει για το πώς μπορούμε να φέρουμε αλλαγή στον κόσμο, για την σημαντικότητα των μικρών πράξεων, για την θετική διαπαιδαγώγηση και την καλή μόρφωση, τα ψέματα και την αλήθεια, για την κατανόηση, την συμπόνοια, την αποδοχή, την ευγνωμοσύνη, την ελευθερία, την ειρήνη και την χαρά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο που σίγουρα μέρες αφού το τελειώσεις θα σε απασχολεί το περιεχόμενο του.

Αν έχεις απορίες, σχόλια ή παρατηρήσεις θα χαρώ να τα συζητήσουμε. Μπορείς να καταθέσεις το σχόλιο σου εδώ ή να στείλεις ένα μήνυμα στο psy.somaraki@gmail.com.

 

Διάβασε επίσης

5 φράσεις που κάθε μαμά έχει ανάγκη να ακούσει

Αγαπητή εξάντληση…

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Little Hope Flags
4 years ago

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, μεστό, και με ξεκάθαρα νοήματα και μηνύματα. Έχω γράψει και εγώ κριτική του στο blog μου, και είναι ένα από τα βιβλία που συστήνω ανεπιφύλακτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: