5 φράσεις που κάθε μαμά έχει ανάγκη να ακούσει

5 φράσεις που κάθε μαμά έχει ανάγκη να ακούσει

Άκουσε αυτό το άρθρο εδώ

 

 

Δεν έχουν μόνο τα παιδιά ανάγκες. Και οι μαμάδες έχουν. Το έργο μας είναι απαιτητικό  και κάθε στήριξη και ενθάρρυνση είναι χρήσιμη, όχι μόνο για τη μαμά, αλλά για όλη την οικογένεια. Οι παρακάτω φράσεις είναι λόγια που έχουν στηρίξει εμένα προσωπικά  ( και ακόμα με βοηθούν) αλλά και φίλες, γνωστές και γυναίκες που έχω γνωρίσει στη δουλειά μου. Εύχομαι να είναι χρήσιμες και για σένα που διαβάζεις. 

1.  Είσαι καλή μαμά.

Τι δε με πιστεύεις; Κι όμως! Και μόνο που αναρωτιέσαι είναι σημάδι πως νοιάζεσαι πραγματικά για τη σχέση σου με το παιδί σου. Και ξέρεις κάτι; Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια. Το παιδί σου δεν χρειάζεται μια άψογη σε όλα μαμά, σαν αυτή στις διαφημίσεις. Χρειάζεται εσένα, μια αληθινή, ανθρώπινη μαμά.
Την πρώτη φορά που κάποιος μου είπε “είσαι καλή μαμά” κοιτώντας με στα μάτια ήταν η παιδίατρος μας, σε μια επίσκεψη τότε. Η μεγάλη μου κόρη ήταν 8 χρονών, η μεσαία 4 και ο μικρός 1 έτους. Ξαφνιάστηκα τόσο πολύ που δεν μπορώ να σου περιγράψω. Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά όλοι λες και είχαν και ακόμα έχουν να δώσουν άπειρες συμβουλές στις μαμάδες ( πολύ συχνά μάλιστα χωρίς να τους ζητηθεί).

2.  Έχεις δικαίωμα να μην είσαι καλά και να ξεχωρίζεις χρόνο για τον εαυτό σου

Έχεις δικαίωμα να μην έχεις πάντα καλή διάθεση. Ακόμα και στη χειρότερη μέρα σου όμως θέλω να θυμάσαι κάτι. Τη μέρα που γύρισες λιγομίλητη από τη δουλειά, που δεν κοιμήθηκες καλά, που ήσουν άρρωστη ή απογοητευμένη, που σε απασχολούσαν άλλα πράγματα, εκτός από την ανατροφή του παιδιού σου. Μπορεί να μην ήταν μέρα αλλά φάση που ένιωθες πως έχεις χάσει τον εαυτό σου, ότι  έχεις εξαντληθεί. Η μητρότητα δεν είναι (μόνο) ροζ και γαλάζιες καρδούλες.

Είναι από τις πιο απαιτητικές “δουλειές” που υπάρχουν! ( δες το βίντεο με την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την πιο σημαντική δουλειά )

Θέλω να θυμάσαι λοιπόν πως οοοοόλες αυτές οι συγκυρίες δεν είναι ικανά να μειώσουν την αγάπη που νιώθεις για το παιδί σου, ούτε και τη δική του προς εσένα. Η μητρική αγάπη είναι τόσο μα τόσο ανθεκτική, σχεδόν αναλλοίωτη θα έλεγα από τις παραπάνω συνθήκες. Όλα αυτά απλά μάλλον καθρεφτίζουν την δική σου ανάγκη για φροντίδα και θα δυσκολέψεις τη ζωή σου, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος,  αν το ερμηνεύσεις ως ένδειξη ανεπάρκειας ή αποτυχίας. Και να σου πω και κάτι; Δεν χρειάζεται να φτάσεις να μην είσαι καλά ΓΙΑ ΝΑ ξεχωρίσεις χρόνο για τον εαυτό σου. What? Really ? Ναι επιτρέπεται να φροντίζεις τον εαυτό σου και όταν είσαι καλά. Η να πω ακόμα κι αν είσαι καλά; Δεν είναι προϋπόθεση το να μην είσαι καλά,  για να αφιερώσεις λίγο χρόνο και στον εαυτό σου, ναι; Αλήθεια σου λέω! Δοκίμασε το  και θα δεις!

3.  Η φροντίδα που προσφέρεις με συνέπεια, υπευθυνότητα και τρυφερότητα, δεν πάει χαμένη.

καλή μαμά

Δεν πήγε χαμένη. Έχεις ακούσει την ιστορία του κινέζικου μπαμπού; Την διάβασα πρόσφατα στο Aspaonline. Είναι μια ιστορία που μας υπενθυμίζει πως ακόμα κι αν δεν φαίνεται κάποια ανάπτυξη ή πρόοδος στην επιφάνεια, ένα ολόκληρο υπόγειο ριζικό σύστημα αναπτύσσεται και εξαπλώνεται χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να το παρατηρήσουμε. Και ξαφνικά ( βασικά καθόλου ξαφνικά) μια μέρα γίνεται εμφανής ΚΑΙ η “επίγεια” ανάπτυξη του φυτού. Κάπως έτσι είναι και η μητρική φροντίδα. Αυτή η μητρική φροντίδα που όλοι την θεωρούν δεδομένη. Που συχνά δεν αναγνωρίζεται και ακόμα πιο συχνά ωραιοποιείται.
Ο κόπος σου δεν είναι μάταιος και η φροντίδα δεν πάει χαμένη, ακόμα κι αν δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Κάθε βιβλίο που διάβασες για να γίνεις καλύτερος γονιός, κάθε παραμύθι που διάβασες στο μικρό σου ( μετράει και τότε που διάβασες για 13 φορά το ίδιο παραμύθι ), κάθε φορά που το παρηγόρησες όταν ήταν απογοητευμένο. Όλα τα βράδια που απάντησες και στις 9 ( και βάλε)  υπαρξιακές ερωτήσεις του μικρού σου πριν να κοιμηθεί ( εκείνη την ώρα που ρωτάνε για τη ζωή, το σύμπαν κλπ). Η φροντίδα και η τρυφερότητα σου ΔΕΝ ήταν μάταια.

4.  Δεν είσαι η μόνη που το μωρό της ξενυχτάει.

Άλλη μια σημαντική πρόταση  που έχει ανάγκη να ακούσει  κάθε μαμά. Δεν πετάει μόνο το δικό σου βρεφάκι το φαγητό στο πάτωμα. Δεν αρνείται μόνο το δικό σου νηπιάκι να πάει για ύπνο ή να κάνει μπάνιο. Πολλά άλλα παιδάκια δυσκολεύονται μέχρι να καθιερωθεί μια ρουτίνα στην ημέρα τους.  Δεν είναι μόνο το δικό σου καμάρι που είναι λιγόφαγο ή δύσκολο στο φαγητό. Δεν λερώνει μόνο το δικό σου. Δεν βαριέται μόνο το δικό σου να πάει σχολείο ή να κάνει τα μαθήματα του. Δεν μαλώνει μόνο το δικό σου παιδάκι με τους φίλους του. Μπορείς να συνεχίσεις τη λίστα από εδώ και πέρα κατά βούληση… Με άλλα λόγια μπορεί να νιώθεις η μόνη αλλά δεν είσαι η μόνη που περνάς ότι περνάς στην καθημερινότητα σου.

Δεν είσαι εσύ για όλα η αιτία

Και δεν ευθύνεσαι εσύ για όλα τα στραβά που συμβαίνουν. Για όλα όσα σκέφτονται, νιώθουν ή λένε. Δεν είσαι άλλωστε η μόνη τους επιρροή ( άσε που έχουν και προσωπικότητα! Που το πας αυτό;) Ευθύνεσαι μόνο εσύ στην περίπτωση που ζείτε και οι δυο σε μια αποστειρωμένη γυάλα, αποκομμένοι από την κοινωνία και τον δυτικό πολιτισμό, χωρίς καμία επαφή και επιρροή με τον έξω κόσμο, ούτε μπαμπάς, ούτε συγγενείς, ούτε σχολείο, ούτε κινητά, βιβλία, τηλεόραση, βόλτες… αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήσουν εδώ να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σωστά;

καλή μαμά

5.  Και οι δύσκολες φάσεις θα περάσουν.

Ναι η μητρότητα δεν είναι εύκολη δουλειά. Το είπαμε και νωρίτερα. Έχει και φάσεις που είναι ικανές να δοκιμάσουν τις αντοχές σου, το χιούμορ σου, ακόμα και την αυτοπεποίθηση σου- αν το επιτρέψεις.  Μπορεί αυτές οι δύσκολες περίοδοι ακόμα και να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για το αν έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Να σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι λάθος έκανες και τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Και ενώ το να κάνεις μια υγιή αυτοκριτική ως μαμά έχει την χρησιμότητα του, ας μην ξεχνάμε πως είναι απλώς… φάσεις.

Θα περάσουν

Η φάση των terrible twos ( αν και θεωρώ τον όρο άδικο για τα παιδιά και προτιμώ την φράση που χρησιμοποιούν οι Δανοί περιγράφοντας αυτό το αναπτυξιακό στάδιο ως “δοκιμάζω τα όρια μου”) θα περάσει.
Τα μαθητικά χρόνια με τις όποιες προστριβές για τα μαθήματα ή το τρέξιμο στις εξωσχολικές δραστηριότητες, θα περάσει κι αυτό.
Η εφηβεία με τις διαπραγματεύσεις για την ώρα επιστροφής, τις συζητήσεις για παρέες και πολλά άλλα “καυτά” θέματα, θα περάσει κι αυτό.
Τι θα μείνει μετά από όλες αυτές τις φάσεις; Αυτό που μένει είναι η ΣΧΕΣΗ μας μαζί τους. Οι φάσεις θα περάσουν αλλά εσύ θα είσαι εκεί!

Θα κλείσω με τα λόγια του Χόρχε Μπουκάι

Όπως λέει και ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς στο βιβλίο του

Γονείς και παιδιά, εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης”:

Τα παιδιά είναι ότι καλύτερο αλλά και όχι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί.

Βεβαίως κάθε σχέση μητέρας – παιδιού είναι διαφορετική και οι ανάγκες το τι χρειάζεται η κάθε μια διαφέρουν ανάλογα με τα βιώματα, την ιδιοσυγκρασία, τις συγκυρίες και την ερμηνεία που δίνει η κάθε μια στις καταστάσεις που ζει. Αλλά θεωρώ  ότι κάποια πράγματα όπως τα παραπάνω λίγο πολύ αγγίζουν κάθε μαμά.

Αν έχεις κάποια φίλη μαμά,που πιστεύεις  πως θα χαιρόταν σήμερα ν’ ακούσει αυτές τις 5 φράσεις που χρειάζεται να ακούσει κάθε μαμά, τότε προώθησε της το κείμενο ή ακόμα καλύτερα, μπορείς με την πρώτη ευκαιρία να την κοιτάξεις στα μάτια και να της πεις :

Είσαι καλή μαμά.
Είναι εντάξει και μια μέρα να μην είσαι καλά
Η φροντίδα σου δεν πάει χαμένη.
Δεν είσαι η μόνη που το μωρό σου δεν …
Και οι δύσκολες φάσεις θα περάσουν.

 

 

 

Photo credits

https://pixabay.com/photo-2579147/
https://pixabay.com/photo-2980940/
https://pixabay.com/photo-3387594/

 

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Διαμάντω Κ.
5 years ago

Πολύ σωστά αυτά που έγραψες, μπράβο! Χρειαζόμαστε τέτοια κείμενα που και που να μας υπενθυμίζουν οτι κάάάτι κάνουμε τελικά. Δυστυχώς όμως πάλι το ξεχνάμε! Καλή συνέχεια!!

just electra
5 years ago

Μαρία μου πόσο χαίρομαι που επιτέλους κατάφερα να μπω εδώ!
Και πέτυχα και το κατάλληλο κείμενο.
Υπέροχο btw!
Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε να ακούμε και να διαβάζουμε που και που εμείς οι μαμάδες….
Τα φιλιά μου

Ηλέκτρα

Αγγελική
5 years ago

Πραγματικά καταπληκτικό κείμενο, μεστό και to the point. Κάθε μαμά έχει ανάγκη να τις ακούσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.



Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: