Προσωπικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, γιατί και πως να τον κάνεις

Ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει. Ήρθε η ώρα να γίνει ο προσωπικός απολογισμός της χρονιάς

 

“Είναι ζωή όταν ζεις τη ίδια χρονιά σε επανάληψη;

Παρόλο που οι γιορτές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για από-συμπίεση και αυτό-φροντίδα δεν μπορώ να σκεφτώ ποια περίοδος ενδείκνυται καλύτερα από αυτήν για να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς  που μας πέρασε.  Και είναι επίσης ευκαιρία για ένα πιο συνειδητό ξεκίνημα της νέας χρονιάς ή ενός νέου κύκλου εμπειριών στη ζωή μας.

Ο χρόνος

Περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια. Σαν νεράκι.

Κι όμως το καθημερινό τρέξιμο, οι υποχρεώσεις μαζί με την τη συνήθεια μας να μην ζούμε την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή συνειδητά  και στο εδώ και τώρα μας στερεί την χαρά, πολύτιμες εμπειρίες.  Τελικά χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε πραγματικά και να απολαύσουμε τη ζωή μας με τα πάνω και τα κάτω, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα.

Τότε ακριβώς είναι που ο προσωπικός απολογισμός της χρονιάς μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή μας.

Η ανάγκη μου τα τελευταία χρόνια να βάλω στόχους με οδήγησε στο να κάνω στο ημερολόγιο μου έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ως μια πράξη συνειδητής αξιολόγησης και ευγνωμοσύνης πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά. Να τιμήσω την χρονιά που πέρασε. Αυτόν το κύκλο που κλείνει. Και να υποδεχτώ τον νέο κύκλο που ανοίγει. Παρατήρησα ότι αυτή η διαδικασία με βοήθησε να μειώσω την αίσθηση «ότι τίποτα  δεν άλλαξε». Βλέπεις είχα τσακώσει τον εαυτό μου να λέει:

 ” μα δεν κατάλαβα πως πέρασε η χρονιά ” 

Κι όμως είχαν αλλάξει πάρα πολλά, είχα καταφέρει πολλά από αυτά που στόχευα να υλοποιήσω αλλά σχεδόν τα είχα ξεχάσει. Σαν να τα είχα προσπεράσει. Τι κρίμα ! Επίσης είχα αμελήσει να σκεφτώ με ποιες κινήσεις μου είχα αποφύγει τους στόχους μου.

προσωπικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

Ο προσωπικός απολογισμός της χρονιάς με 10 ερωτήσεις

Κάνοντας απολογισμό θυμήθηκα όλα τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, αυτά που με άλλαξαν, αυτά που με πλήγωσαν, αυτά που ξεπέρασα, αυτά που με δυνάμωσαν. Έμαθα να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο και να επιτρέπω σε  όλες τις καταστάσεις να γίνουν δάσκαλοι μου. Ένιωθα ότι έκλεινα ήρεμα και ομαλά έναν (ημερολογιακό) κύκλο πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος. Έτσι ένιωθα πιο έτοιμη για όλους τους στόχους και τις επιθυμίες μου, έχοντας αναγνωρίσει τα εφόδια που μου είχε προσφέρει και είχα κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά.

Τα ευχάριστα, τα δυσάρεστα και το μάθημα

Ίσως κι εσύ να έχεις παρατηρήσει ότι η ματιά μας εμποτίζεται με περισσότερη ψυχραιμία και ωριμότητα κοιτώντας πίσω στα  όσα συνέβησαν και δεν ήταν ευχάριστα. Συμβαίνουν κι αυτά. Δεν είναι ότι εστιάζω μόνο στα ευχάριστα. Ούτε μόνο στα δυσάρεστα.

Μπορώ να τα παρατηρήσω όλα χωρίς να προσκολληθώ σε κάτι

Στην πραγματικότητα αυτά τα δυο συνυπάρχουν. Αποκόπτοντας  όλα τα ευχάριστα ή μόνο τα δυσάρεστα αρνούμαι ένα μέρος της εμπειρίας και τελικά της ύπαρξης μου.  Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω τις εμπειρίες και τα βιώματα μου αλλά να αναγνωρίσω, να κατανοήσω, ίσως και να μάθω κάτι ακόμα από όσα έζησα τη χρονιά που πέρασε.  Όλα τα συναισθήματα είναι μέρος της ύπαρξης μας. Τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα. Εάν τα αγνοήσω ή τα καταπιέσω, τους  στερώ την δυνατότητα επεξεργασίας και επούλωσης. Δεν αρνούμαι ότι όλα, μα όλα,  με οδήγησαν στο πως σκέφτομαι, νιώθω και συμπεριφέρομαι σήμερα. Δεν αξίζουν  λοιπόν, έστω, λίγη αναγνώριση;

Ίσως να αναρωτιέσαι γιατί έκανα τον  απολογισμό στο ημερολόγιο και όχι απλά στη σκέψη μου. Αφενός τα ημερολόγια μου έχουν γίνει με τα χρόνια αγαπημένοι μου δάσκαλοι ( όπως το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης  ). αφετέρου  έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς γράφουμε ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την επεξεργασία, ανάλυση και αξιολόγηση των όσων γράφουμε, κάτι που δεν συμβαίνει όταν απλώς σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή μια κατάσταση.

Συμβαίνουν τόσα όμορφα πράγματα στη ζωή μας κι όμως πολλές φορές

το βλέμμα  μας είναι στραμμένη αλλού”

Ας μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο την ζωή μας.  Ούτε καν την αναπνοή και τον χτύπο της καρδιάς μας. Δεν είναι καθόλου δεδομένα.

Κάθε στιγμή αποφασίζεις το πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Στον αυτόματο πιλότο ή συνειδητά και στο τιμόνι;

 Τι θα αποφασίσεις;

Εάν θέλεις κι εσύ ένα όμορφο κλείσιμο για την χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες, να θυμηθείς όσα κάνουν τη ζωή να αξίζει, να «κάνεις χώρο» για νέες εμπειρίες στη ζωή σου, ένα πιο συνειδητό ξεκίνημα της χρονιάς που έρχεται, τότε έλα να γράψεις κι εσύ τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Έχω δημιουργήσει και ένα εκτυπώσιμο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό με 12 συγκεκριμένες ερωτήσεις που  πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν.

Το εκτυπώσιμο του 2019 είναι ανανεωμένο!

Νέες ερωτήσεις για πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

 

Εκτύπωσε, συμπλήρωσε, γιόρτασε τη χρονιά που πέρασε και προετοιμάσου για νέες εμπειρίες!

Αν δεν λαμβάνεις ήδη τα email  μου, πάτησε εδώ για να σου το στείλω. 

Θα χαρώ να κάνεις τον απολογισμό της χρονιάς σου μαζί μου και θα χαρώ σε ένα μήνυμα να μου γράψεις  τις εντυπώσεις σου από την διαδικασία αλλά και όποια σχόλια έχεις.

Μαρία

 

Μια ματιά στο εκτυπώσιμο του 2018:

προσωπικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

Το PDF με 10 ερωτήσεις

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by The Journal Garden | Vera Bitterer on Unsplash

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Little Hope Flags
5 years ago

Καταρχήν πολύ ωραία σελίδα, εξαιρετικά επαγγελματική! Συγχαρητήρια!
Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα του απολογισμού και συχνά τέτοια εκτυπώσιμα βοηθάνε να δούμε τη ζωή μας από μια πιο ξεκάθαρη οπτική. Γράφομαι πάραυτα!
Άλκηστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: