Η αξία του προσωπικού απολογισμού

«Είναι ζωή όταν ζεις τη ίδια χρονιά σε επανάληψη;»

Περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια κι όμως  το καθημερινό τρέξιμο, οι υποχρεώσεις και η συνήθεια μας να μην ζούμε την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή συνειδητά  και στο εδώ και τώρα μας στερεί την χαρά, πολύτιμες εμπειρίες και τελικά χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε πραγματικά και να απολαύσουμε τη ζωή μας με τα πάνω και τα κάτω, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. Τότε ακριβώς είναι που ο προσωπικός απολογισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή μας.

Εάν θέλεις φέτος να κλείσεις διαφορετικά τη χρονιά σου, έχω ετοιμάσει κάτι…

Παρόλο που οι γιορτές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για από-συμπίεση και αυτό-φροντίδα δεν μπορώ να σκεφτώ ποια περίοδος ενδείκνυται καλύτερα από αυτήν για να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς  που μας πέρασε.  Και είναι επίσης ευκαιρία για ένα πιο συνειδητό ξεκίνημα της νέας χρονιάς ή ενός νέου κύκλου εμπειριών στη ζωή μας.

Εάν θέλεις να  κοιτάξεις πίσω και να δεις τι αποκόμισες τελικά, τι έμαθες, πως άλλαξες,

σε προσκαλώ να κάνεις έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

 

Η ανάγκη μου τα τελευταία χρόνια να βάλω στόχους με οδήγησε στο να κάνω στο ημερολόγιο μου έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ως μια πράξη συνειδητής αξιολόγησης και ευγνωμοσύνης πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά. Παρατήρησα ότι αυτή η διαδικασία με βοήθησε να μειώσω την αίσθηση «ότι τίποτα  δεν άλλαξε». Βλέπεις είχα τσακώσει τον εαυτό μου να λέει:

 » μα δεν κατάλαβα πως πέρασε η χρονιά » 

Κι όμως είχαν αλλάξει πάρα πολλά, είχα καταφέρει πολλά από αυτά που στόχευα να υλοποιήσω αλλά σχεδόν τα είχα ξεχάσει. Σαν να τα είχα προσπεράσει. Τι κρίμα ! Επίσης είχα αμελήσει να σκεφτώ τους λόγους πίσω από όσα δεν πήγαν τόσο καλά όσο περίμενα.

Κάνοντας απολογισμό θυμήθηκα όλα τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, αυτά που με άλλαξαν, με ωρίμασαν. Έμαθα να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο και να επιτρέπω σε  όλες τις καταστάσεις να γίνουν δάσκαλοι μου. Ένιωθα ότι έκλεινα ήρεμα και ομαλά έναν (ημερολογιακό) κύκλο πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος. Έτσι ένιωθα πιο έτοιμη για όλους τους στόχους και τις επιθυμίες μου, έχοντας αναγνωρίσει τα εφόδια που μου είχε προσφέρει και είχα κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά.

 

Ίσως κι εσύ να έχεις παρατηρήσει ότι με την πάροδο του χρόνου η ματιά μας εμποτίζεται με περισσότερη ψυχραιμία και ωριμότητα κοιτώντας πίσω στα  όσα συνέβησαν και δεν ήταν ευχάριστα. Συμβαίνουν κι αυτά. Δεν είναι ότι εστιάζω μόνο στα ευχάριστα. Ούτε μόνο στα δυσάρεστα.

Μπορώ να τα παρατηρήσω όλα χωρίς να προσκολληθώ σε κάτι

Στην πραγματικότητα αυτά τα δυο συνυπάρχουν. Αποκόπτοντας  όλα τα ευχάριστα ή μόνο τα δυσάρεστα αρνούμαι ένα μέρος της εμπειρίας και τελικά της ύπαρξης μου.  Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω τις εμπειρίες και τα βιώματα μου αλλά να αναγνωρίσω, να κατανοήσω, ίσως και να μάθω κάτι ακόμα από όσα έζησα τη χρονιά που πέρασε.  Όλα τα συναισθήματα είναι μέρος της ύπαρξης μας. Εάν τα αγνοήσω ή τα ωραιοποιήσω θα καταλήξω να  καταπιέσω αυτά τα συναισθήματα μου και με αυτό τον τρόπο τους  στερώ την δυνατότητα επεξεργασίας και επούλωσης. Δεν αρνούμαι ότι όλα, μα όλα,  με οδήγησαν στο πως σκέφτομαι, νιώθω και συμπεριφέρομαι σήμερα. Δεν αξίζουν  λοιπόν έστω, λίγη αναγνώριση;

Ίσως να αναρωτιέσαι γιατί έκανα τον  απολογισμό στο ημερολόγιο και όχι απλά στη σκέψη μου. Αφενός τα ημερολόγια μου έχουν γίνει με τα χρόνια αγαπημένοι μου δάσκαλοι ( όπως το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για το οποίο θα σου μιλήσω άλλη φορά, το υπόσχομαι ). αφετέρου  έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς γράφουμε ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την επεξεργασία, ανάλυση και αξιολόγηση των όσων γράφουμε, κάτι που δεν συμβαίνει όταν απλώς σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή μια κατάσταση.

 

«Συμβαίνουν τόσα όμορφα πράγματα στη ζωή μας κι όμως πολλές φορές

το βλέμμα  μας είναι στραμμένη αλλού»

Ας μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο την ζωή μας.  Ούτε καν την αναπνοή και τον χτύπο της καρδιάς μας. Γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένα. Και κάθε στιγμή αποφασίζεις το πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Στον αυτόματο πιλότο ή συνειδητά και στο  τιμόνι;

 Τι θα αποφασίσεις;

 

Εάν θέλεις κι εσύ ένα όμορφο κλείσιμο για την χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες, να θυμηθείς όσα κάνουν τη ζωή να αξίζει, να «κάνεις χώρο» για νέες εμπειρίες στη ζωή σου, ένα πιο συνειδητό ξεκίνημα της χρονιάς που έρχεται, τότε έλα να γράψεις κι εσύ τον απολογισμό του 2018.

Έχω δημιουργήσει και ένα εκτυπώσιμο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό με 10 συγκεκριμένες ερωτήσεις που  πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν.

 

Πάτησε εδώ για να σου το στείλω. 

Το  εκτυπώσιμο, ένα PDF  2 σελίδων θα αποσταλεί ΔΩΡΕΑΝ  φυσικά σε όλους όσους λαμβάνουν το newsletter   και για όσους θα εγγραφούν τον Δεκέμβριο.

 

Θα χαρώ να κάνεις τον απολογισμό σου και να αν θέλεις με ένα μήνυμα να μου πεις τις εντυπώσεις σου από την διαδικασία αλλά και όποιες απορίες ή σχόλια έχεις.

Καλό Δεκέμβρη να έχουμε!

 

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by The Journal Garden | Vera Bitterer on Unsplash

 

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Μαρία ΣωμαράκηLittle Hope Flags Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Little Hope Flags
Guest

Καταρχήν πολύ ωραία σελίδα, εξαιρετικά επαγγελματική! Συγχαρητήρια!
Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα του απολογισμού και συχνά τέτοια εκτυπώσιμα βοηθάνε να δούμε τη ζωή μας από μια πιο ξεκάθαρη οπτική. Γράφομαι πάραυτα!
Άλκηστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: