Συνέντευξη του συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη
Ο Στέφανος Ξενάκης συγγραφέας του Best Seller Το Δώρο μιλάει για την Ευγνωμοσύνη, την Προσωπική ανάπτυξη και τα αγαπημένα του βιβλία.
Ο Στέφανος Ξενάκης ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι περήφανος μπαμπάς δυο κοριτσιών, επιχειρηματίας και συγγραφέας δυο βιβλίων. Το πρώτο του βιβλίο “Το Δώρο” κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2018 και ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019 ακολούθησε το δεύτερο του βιβλίο “Κάπταιν- Γράμματα στον μπαμπά μου”. Και τα δυο βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις KeyBooks.
13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή
Κεντρικό θέμα της ομιλίας- παρουσίασης του που δίνει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η προσωπική ανάπτυξη. Με τίτλο “13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή” παρουσιάζει 13 ήρωες και τις ιστορίες τους. Ιστορίες επιμονής, έμπνευσης, δύναμης, παραδείγματα που όλοι χρειαζόμαστε.
Μα πως μπορεί 13 ιστορίες να σου αλλάξουν τη ζωή, ίσως αναρωτιέσαι.
Κι όμως, μπορούν! Μπορούν γιατί οι 13 ιστορίες μιλάνε για σωστές, μικρές, απλές, φαινομενικά ασήμαντες συνήθειες που η κάθε μια τους βάζει ένα λιθαράκι στο να αλλάξει η ζωή σου.
“Η ζωή έχει κανόνες και συνταγές” υποστηρίζει ο Στέφανος Ξενάκης.
Αυτές οι 13 ιστορίες δεν είναι “απλώς θεωρία”. Είναι ιστορίες ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και κάνουν κάτι που τους έφερε ή τους φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία και την επιτυχία. Ουσιαστικά γνωρίσαμε ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πως μια μικρή τους πράξη, συνήθεια ή στόχος κάνει την διαφορά για πολλούς.
Η συνέντευξη
Τι ρόλο παίζει η Ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα σου και τι σε βοήθησε να εξασκηθείς σ’ αυτήν;
Η ευγνωμοσύνη είναι τα πάντα. Είναι η χαρά για τη μέρα που ανατέλλει είναι το χαμόγελο στον άγνωστο, είναι η εστίαση στο καλό, είναι αυτό το βαθύ όμορφο συναίσθημα που αναβλύζει από μέσα σου και κάποιες φορές είναι ανεξέλεγκτο, είναι η τρέλα της στιγμής, είναι η ίδια η ευτυχία, είναι η άνευ όρων αυτοεκτίμηση. Είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο. Το τετράδιο θαυμάτων με βοήθησε να την εξασκήσω.
Αναφέρεις στις ομιλίες σου το ημερολόγιο νίκης ή ημερολόγιο θαυμάτων. Πως το ξεκίνησες και πως έχει αλλάξει στην πορεία;
Το ξεκίνησα το 2007. Όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι το έλεγαν, η LOUISE HAY το έλεγε book of gratitude, ο SHARMA book of positive aspects, ο ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ τετράδιο θαυμάτων. Έχει αλλάξει προς το καλύτερο όλα αυτά που βλέπω. Το λες και παρατηρητήριο ευγνωμοσύνης.
Πόσο σημαντικό θεωρείς να ορίσει ο καθένας τι είναι επιτυχία και τι αποτυχία;
Όλες αυτές τις έννοιες είναι καθαρά υποκειμενικές. Όμως ο καθένας γι’ αυτό που θέλει να πετύχει στη ζωή του, είναι απαραίτητο να σπάσει την επιτυχία και την αποτυχία σε μικρά κομματάκια και να τα ξαναβάλει όπως ακριβώς θεωρεί για να πετύχει την επιτυχία και κυρίως την ευτυχία. Δυστυχώς έχουμε εξαιρετικά ευφυείς τρόπους για να παραμυθιάζουμε τον εαυτό μας για το πόσο σχετικές είναι αυτές οι έννοιες, χωρίς να τις σπάμε σε μικρά κομματάκια, χωρίς να τις ορίζουμε, και χωρίς να τις χρησιμοποιούμε σαν GPS στη ζωή μας. Αποτυχία για μένα είναι πιο αντικειμενική έννοια. Αποτυχία είναι η αδράνεια και το βόλεμα.
Ποιο υπήρξε το πιο διδακτικό σου λάθος ως τώρα;
Ως λάθος θα έλεγα ότι συγκαταλέγω όλα αυτά που ήθελα να κάνω και τελικά κώλωσα και δεν τα έκανα. Σε μία ομιλία ένας φίλος είχε αναρωτηθεί εάν τελικά η λέξη λάθος είναι λάθος. Για μένα λάθος τελικά είναι να μην το επιχειρήσεις. Θα μετανιώσουμε γι’ αυτά που δεν έχουμε κάνει κι όχι γι’ αυτά που κάναμε. Αυτά που κάναμε θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε
Πόσο σημαντικό είναι ένα υποστηρικτικό δίκτυο; Και πως μπορούμε να μην αμελήσουμε την τέχνη να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας;
Ένα υποστηρικτικό δίκτυο είναι σημαντικό αλλά είναι θέμα κι αυτό επιλογής. Συχνά ακούω να μου λένε ότι οι δικοί μου, οι φίλοι μου κλπ δεν με υποστηρίζουν. Δεν είσαι δέντρο μπορείς να το αλλάξεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου, αλλά με δουλειά με ειδικούς μπορείς να οριοθετηθείς ακόμα και απέναντι στους δικούς σου. Ξαναλέω έχουμε τις τέλειες δικαιολογίες για να μην αλλάξουμε. Συχνά το ότι δεν έχουμε υποστηρικτικό δίκτυο είναι μία από αυτές.
Πως γεννήθηκε η ιδέα του “Ναι, μπορώ” να μπει στα σχολεία και τι στόχο έχει;
Έχει στόχο να δώσει σε παιδιά, δασκάλους και γονείς ακόμη περισσότερα εφόδια για να ζήσουν τη ζωή που θέλουν. Ξέρουμε όλοι ότι όλα αυτά είναι απαραίτητο να μπουν από νωρίς στη ζωή των παιδιών μας. Εμείς απλά το ξεκινήσαμε.
Πως νιώθεις και τι κάνεις όταν συναντάς εμπόδια στην πορεία σου;
Απόλυτα φυσιολογικά. Ξέρεις όλα συνήθεια είναι. Παλιά είχα συνηθίσει όταν συναντούσα εμπόδια να σταματάω. Τώρα έχω συνηθίσει να κάνω το παν για να τα ξεπεράσω. Εάν δεν έχεις εμπόδια στο δρόμο σου κάτι δεν πάει καλά. Όλο το θέμα είναι τι κάνεις με τα εμπόδια που συναντάς.
Πότε και πως ήρθε “Το Δώρο” στη ζωή σου;
Το ΔΩΡΟ όπως λέω και στην εισαγωγή του βιβλίου ήρθε σαν μια φυσική προέκταση του Τετραδίου Θαυμάτων μου όπως λέω παραπάνω το οποίο πλέον το άνοιξα για τους συνανθρώπους μου και δεν το άφησα κλειστό για μένα.
Στο “Δώρο” στην ιστορία Κρουέλα γράφεις :” ξέρω να πειθαρχώ το θυμό μου. Ξέρω να απομακρύνομαι από τους τοξικούς”. Θέλεις να μας πεις πως το έμαθες αυτό;
Με πείρα και δουλειά με ειδικούς ανθρώπους. Για να μπορέσω να μοιραστώ τη φιλοσοφία του ΔΩΡΟΥ ξέρεις έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα, έχω διαβάσει και διαβάζω εκατοντάδες βιβλία και συνεχίζω πάνω από 10 χρόνια να κάνω ομαδική θεραπεία ως θεραπευόμενος για να γνωρίσω εμένα και το συναίσθημά μου.
Τι διαβάζεις αυτό το διάστημα;
Αυτό το διάστημα διαβάζω το FACTUFULNESS ένα καταπληκτικό βιβλίο για το πόσο όμορφος είναι ο κόσμος και πώς τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο. (στην πλειοψηφία τους)
Αγαπημένο βιβλίο που διάβασες μέσα στο 2019;
Το Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι του Haenim Sunim
Ποιο βιβλίο Έλληνα/Eλληνίδας συγγραφέα προτείνεις ανεπιφύλακτα;
Πηνελόπη Δέλτα Παραμύθι Χωρίς όνομα. Να το διαβάσουν όλοι οι γονείς παρέα με τα παιδιά τους.
Πως μπορεί κάποιος να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του κατά τη γνώμη σου;
Με τις 13 συνήθεις για τις οποίες συχνά μιλάω. Κινούμαι – Επιλέγω – Δεσμεύομαι – Υπερβαίνω – Εστιάζομαι στο καλό – Διεκδικώ – Συνδέομαι – Εξελίσσομαι – Παρατηρώ – Συγκεντρώνομαι – Στοχοθετώ – Με τιμώ – Δρω
Πως τα πας με την αυτοφροντίδα;
Με προσέχω σαν τα μάτια μου. Η αυτοφροντίδα και τα φιλαράκια της αυτοσεβασμός, αυτοεκτίμηση, αυτοαποδοχή κλπ είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Όλα ξεκινούν από εκεί.
Τι σημαίνει για σένα προσωπική ανάπτυξη;
Είχα διαβάσει ότι εξέλιξη (προσωπική ανάπτυξη) είναι να γίνεις αυτό που θα ήθελες οι άλλοι να γίνουν. Ο καλύτερος ορισμός που έχω διαβάσει.
Ο Στέφανος Ξενάκης δεν μιλάει απλά για την ευγνωμοσύνη και την προσωπική ανάπτυξη.
Τη ζει.
Την επιλέγει κάθε μέρα.
Γιατί κάθε μέρα είναι ένα Δώρο.
Εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα απόσπασμα από “Το Δώρο”.
Εδώ μπορείς να διαβάσεις από το “Κάπταιν- Γράμματα στον μπαμπά μου”.
Αν έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του, θα χαρώ να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου στα σχόλια.
Μαρία