Χαρούμενη μαμά = χαρούμενα παιδιά, μια πρόταση βιβλίου

 

Συγγραφέας :

Θέκλα Πετρίδου

Τίτλος βιβλίου :

Χαρούμενη μαμά = χαρούμενα παιδιά  , Ένα ανορθόδοξο εγχειρίδιο μητρότητας

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Η πρώτη εντύπωση

Το βιβλίο Χαρούμενη μαμά= χαρούμενα παιδιά έπεσε τυχαία στα χέρια μου καθώς έψαχνα κάποιο άλλο βιβλίο στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της περιοχής μου. Μου κέντρισε την περιέργεια ο τίτλος του, αλλά και η λέξη ” ανορθόδοξο εγχειρίδιο”.  Η περιγραφή δικαιώνεται με κάθε σελίδα που διαβάζεις.

Το βιβλίο της ανοίγει μια χαραμάδα και σε βάζει μέσα στην πορεία της ως μητέρα αλλά και ως ψυχολόγο. Αφήνει τον αναγνώστη να ρίξει μια ματιά στις σκέψεις, τα κίνητρα της, τις αναμνήσεις της και  τη σχέση με τα παιδιά  της και πως αυτή η σχέση διαμορφώθηκε  με την πάροδο των χρόνων.

Τι σημαίνει  “χαρούμενη μαμά”;

Αυτό που μου άρεσε ήδη από τον τίτλο, δεν θα το κρύψω, είναι η ιδέα ότι ανατρέπει το στερεότυπο της καλής μάνας. Δεν είναι αυτή που θυσιάζεται για τα παιδιά της, που αναβάλλει εφ’ όρου ζωής τους στόχους και τις επιθυμίες της. Ούτε είναι αυτή που καταπιέζει ή κρύβει τα συναισθήματα της. Η απάντηση στο τι σημαίνει “χαρούμενη μαμά” δεν είναι εύκολη ή απλή απάντηση. Είναι και ως ένα βαθμό υποκειμενική.  Όμως για να αναθρέψω τα παιδιά μου δίνοντας τους  συναισθηματικά και ψυχικά εφόδια, όμορφες αναμνήσεις, μια καλή σχέση, την ικανότητα επικοινωνίας και αντιπαράθεσης πρέπει να φροντίσω και τα δικά μου συναισθήματα ως μαμά. Να είμαι χαρούμενη. Τώρα το τι με κάνει χαρούμενη και ποιο είναι το εμπόδιο στο να βιώνω τη χαρά ως μητέρα και ως άνθρωπος έγκειται στον καθένα να το αναλογιστεί. Προσωπικά θεωρώ πολύ μεγάλο βάρος το να στηρίζεται  όλη η χαρά και η ικανοποίηση στα παιδιά μου. Δεν είναι αυτά υπεύθυνα για την δική μου χαρά, αλλά εγώ η ίδια.  Η Θέκλα Πετρίδου γράφει για το πως μπορεί κάποιες παρωχημένες ή λανθασμένες παραδοχές, προσδοκίες και  ιδέες που έχουμε για τα παιδιά και τον γονικό ρόλο να μπαίνουν εμπόδιο στο να είναι μια μαμά χαρούμενη. Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς μπαίνουμε στον γονικό ρόλο εντελώς απροετοίμαστοι, με μόνη προίκα τα όσα ζήσαμε στην πατρική μας οικογένεια. Μπορεί να είναι μια καλή προίκα. Μπορεί και όχι. Όποια και να είναι όμως, είναι αρκετό εφόδιο για να μεγαλώσω ισορροπημένα, υπεύθυνα και ανεξάρτητα παιδιά;   Και πως μπορεί τελικά μια  μαμά να καταφέρει να γίνει μια χαρούμενη μαμά, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες;

Πέρα από  κοινωνικά στερεότυπα  και ταμπού, αλλά με σεβασμό και ενσυναίσθηση προς κάθε κατεύθυνση θίγει ευαίσθητα θέματα.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου αγγίζουν  τα παρακάτω θέματα:

Τι σημαίνει να είσαι συνειδητός γονιός, ποια η διαφορά αγάπης και θυσίας, τι ρόλο παίζει η μη-τελειότητα των γονιών, τα άτακτα παιδιά, η πειθαρχία και τα όρια, οι μονογονεϊκές οικογένειες, το διαζύγιο, η γονική αποξένωση, η ανάγκη των παιδιών για προσοχή, η επικοινωνία, η ζήλια των γονιών, οι φιλίες των παιδιών, η εφηβεία και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ομοφυλοφιλία, προβλήματα υγείας αλλά και το πένθος.

Επικοινωνεί την δική της αλήθεια με  την βιωματική γραφή της, χωρίς καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης, κάτι που διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο  ως το τέλος του βιβλίου. Παράλληλα τον προσκαλεί να δει τις δυσκολίες της μητρότητας ( και της ζωής γενικά) ως πνευματικό μονοπάτι. Ως  πνευματικό μονοπάτι εννοούμε  την ευκαιρία ή δυνατότητα να εξελιχθεί κανείς ως γονιός στον ρόλο του αλλά και ως άνθρωπος και να βρει νόημα στις εμπειρίες  και καταστάσεις που βιώνει. Δεν σε αφήνει να παρασυρθείς από την   απογοήτευση, η ματαίωση, οι δυσκολίες και η αυτολύπηση. Πιστεύει ότι όλες οι εμπειρίες είναι εν δυνάμει διδακτικές, αρκεί να το επιτρέψουμε.

Προστατεύοντας πάντα την ιδιωτικότητα των ανθρώπων που έχουν ζητήσει την συμβουλή και βοήθεια της μοιράζεται μαζί μας τμήματα της διαδρομής τους ώστε να μάθουμε κι εμείς από τις δυσκολίες τους.

Στον απόηχο της ανάγνωσης

Κάτι που σκεφτόμουν μέρες αφού είχα τελειώσει το βιβλίο ήταν ο  διαχωρισμός του αιτιολογώ ή δικαιολογώ μια κατάσταση/ συμπεριφορά. Ένιωσα ανακούφιση, παρηγοριά, ενθάρρυνση. Γέλασα, έκλαψα, προβληματίστηκα.

Μπορείς να διαβάσεις ένα ποίημα αφιερωμένο στη μαμά της που περιέχεται στο βιβλίο στην σελίδα της.

Είναι από τα βιβλία που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη σου. Αν είσαι μαμά, σίγουρα αξίζει να το διαβάσεις.

Μήπως το καλύτερο δώρο που μπορώ  να κάνω στα παιδιά μου και στον εαυτό μου  είναι να είμαι μια  χαρούμενη μαμά;

 

 

Για την Συγγραφέα:

Η Θέκλα Πετρίδου είναι Ψυχολόγος Κλινικού και Κοινωνικού Τομέα και συγγραφέας, ζει και εργάζεται στην Λευκωσία. Το Χαρούμενη μαμά= χαρούμενα παιδιά ( 2017) είναι το τρίτο της βιβλίο. Έχει γράψει ακόμα 3 βιβλία:

Η ανατομία μιας γυναίκας (2005),  Και οι άνδρες έχουν ψυχή, οι δυνάμεις και αδυναμίες του “ισχυρού” φύλου  (2011) και Να μείνω ή να φύγω (2018).  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την ίδια και το συγγραφικό έργο της στο www.theklapetridou.com

 

 

Διάβασε επίσης:

Πρόταση βιβλίου : Γονείς και παιδιά 

Πρόταση βιβλίου: Το δώρο του θυμού

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: