Αγαπητή εξάντληση…

Άκουσε το άρθρο εδώ :

Αγαπητή εξάντληση,

Πότε ήρθες και δεν σε κατάλαβα;

Με ξάφνιασες με την απότομη εμφάνιση σου. Σε είχα ακουστά αλλά οι περιγραφές που είχα ακούσει για σένα δεν με βοήθησαν να σε αναγνωρίσω. Ο ερχομός σου ήταν σιωπηλός και απότομος.

Αν και τώρα που το σκέφτομαι σαν να είχα δει τη σκιά σου αρκετές φορές.

Σίγουρα φοβόμουν την παρουσία σου, παρότι ξέρω ότι δεν ήταν και δεν είναι ούτε τώρα η πρόθεση σου να με τρομάξεις ή να με βλάψεις.

Κατά βάθος ξέρω ότι ήρθες για να προσθέσεις ποιότητα στη ζωή μου και όχι να αφαιρέσεις.

Νιώθω σαν εκείνη τη φορά που οδηγούσα με αναμμένο το κόκκινο λαμπάκι της βενζίνης στο αυτοκίνητο. Είχα αμελήσει να σταματήσω σε βενζινάδικο. Στην αρχή ακόμα υπολόγιζα τα χιλιόμετρα. Μετρούσα κάθε διαδρομή και έκανα στο μυαλό μου αφαιρέσεις. Ήξερα από τη στιγμή που ανάψει το λαμπάκι έχω ακόμα περίπου 70 χιλιόμετρα καύσιμα. Έτσι και στη ζωή έχω μεγάλο ρεζερβουάρ.

Όμως με τα απρόοπτα και τα διάφορα  μικρά δρομολόγια έχασα το μέτρημα. Και το χειρότερο δεν ήταν αυτό. Ήταν ότι είχα συνηθίσει να ακούω τον ήχο προειδοποίησης καθώς έβαζα μπρος το αυτοκίνητο. Έτσι γυρνώντας από σχολείο της κόρης μου, η οποία είχε ανεβάσει πυρετό,  η μηχανή άρχισε να τρέμει, ώσπου μετά από λίγα μέτρα το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε.  Λίγα  μόλις μέτρα πριν το  επόμενο φανάρι.

Εννοείται ότι ξαφνιάστηκα και δεν το περίμενα.

Γιατί να είναι αλλιώς μετά ψυχικά και σωματικά μας αποθέματα. Το ψυχικό ρεζερβουάρ μας.

Ίσως να μην άκουγα πια τις δικές σου προειδοποιήσεις, είχα συνηθίσει, σχεδόν ενσωματώσει και την δική σου ηχητική προειδοποίηση.

Όχι, όχι, σε δικαιολογώ. Έκανες ότι μπορούσες για να με προειδοποιήσεις. Μόνο ονομαστική ανακοίνωση άφιξης δεν μου έστειλες.

Ξέχασα; Αμέλησα να γεμίζω το δικό μου ρεζερβουάρ; Ίσως και τα δυο.

Ποιο είναι αυτό το καύσιμο στη ζωή  μου; Πως θα το βρω;

Μα τώρα η παρουσία σου κάνει επιτακτική την ανάγκη να ψάξω, να βρω, να ονοματίσω τι είναι αυτό που με δυναμώνει, τι μου δίνει δύναμη και χαρά να προχωρώ.

Για να σου είμαι ειλικρινής αγαπητή εξάντληση, τόσο πολύ δεν είχα σκεφτεί αυτό το θέμα των καυσίμων πριν εμφανιστείς στη ζωή μου.

Μπορείς να με βοηθήσεις;

Υποθέτω τώρα ότι αφού τα κίνητρα σου είναι αγαθά και η πρόθεση σου είναι να με προστατεύσεις, ότι θα είσαι και πρόθυμη να με βοηθήσεις σε αυτή την … ανάρρωση να το πω; Ή μήπως εκπαίδευση; Ή μήπως ταξίδι; Ή γνωριμία;

Σαν να μου ταιριάζει το γνωριμία. Με τη βοήθεια σου θα γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, τις ανάγκες μου και τις επιθυμίες μου. πραγματικές όμως, όχι αυτές που εστιάζει η κοινωνία και το σύγχρονο lifestyle.

Τι με γεμίζει πραγματικά;

Πότε νιώθω ότι είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ μου;

Τι έχω αμελήσει;

Αλλά εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα πως θα εντάξω αυτά τα νέα ( που δεν είναι και τόσο νέα) στην καθημερινότητα μου, χωρίς να παραμελήσω τα άλλα σημαντικά μου θέματα.

Έχω όμως την εντύπωση, ότι μάλλον δεν είναι ένα και μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω,  αλλά μικρά βήματα. Ένα βηματάκι κάθε φορά. Δεν είναι καιρός για άλματα τώρα.

Μάλλον χρειάζομαι να ακούω πιο προσεκτικά τα προειδοποιητικά καμπανάκια της ζωής μου.

Όταν είμαι “στο βενζινάδικο” να μην είμαι φειδωλή με τον εαυτό μου  και βάζω μόνο 20 ευρώ, ειδικά όταν πρόκειται να κάνω πολλές διαδρομές. Το «γέμισμα του ρεζερβουάρ» είναι εξίσου απαραίτητο.

Επίσης να εξετάσω αν και τι υπάρχει στη ζωή μου που να συνέβαλε στο να καίω παραπάνω καύσιμα. Θα με βοηθήσει να το γνωρίζω και να σε προλάβω στο μέλλον.

Ξέρεις τι δεν μου αρέσει να μου λένε – όταν καμιά φορά εκφράσω την αίσθηση εξάντλησης και κούρασης ;

«Κάτι  θα κόψεις από το πρόγραμμα σου»

Αναρωτιέμαι, πως γίνεται αυτό; Δεν θέλω  να κόψω.  Έχω επιλέξει και μου αρέσουν όλα όσα ασχολούμαι. Επίσης θέλω να είμαι σε όλα συνεπής και υπεύθυνη. Δεν μου αρέσει να αναλαμβάνω κάτι και μετά να το ακυρώνω. Απλά, δεν το κάνω.

Όμως  ίσως να μπορώ να μεταφέρω αυτή την αίσθηση συνέπειας και υπευθυνότητας στον τρόπο που φροντίζω τον εαυτό μου.

Ξέρω ότι θα με συντροφεύεις για αρκετό  διάστημα τώρα. Αυτή τη φορά δεν πέρασες απλά να πεις ένα «γεια».

Έλα τότε, πέρασε μέσα. Βολέψου. Να σε κεράσω κάτι και να σου βρούμε που θα ξεκουράζεσαι όσο θα μείνεις μαζί μου για να μου μάθεις να φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου.

Έχω πολλά να μάθω.

Θέλουμε και οι δυο το ίδιο πράγμα.

Να είμαι καλά.

Σ’ ευχαριστώ που ήρθες να με βοηθήσεις.

 

Φιλικά,

Μαρία

 

 

Photo by rawpixel on Unsplash

Photo by Debby Hudson on Unsplash

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: