Μαθήματα από ένα καλοκαίρι χωρίς διακοπές

Καλοκαίρι χωρίς διακοπές γίνεται; 

Άλλος φεύγει από το χωριό, βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος και νιώθει ευτυχισμένος.

Άλλος φεύγει από την Αθήνα να πάει στην Σαμοθράκη και νιώθει εκεί ευτυχισμένος.

Τελικά ζητάμε αυτό που δεν έχουμε; Η μήπως η ίδιες οι συνθήκες της ζωής μας, μας ωθούν στο να ζήσουμε κάτι διαφορετικό για να μην παγιδευτούμε στην μονοτονία;

Τι δεν είναι διακοπές

Διακοπές δεν είναι για μένα να ξεχάσω όσα με απασχολούν, να μην τα βλέπω, να μην τα σκέφτομαι ορισμένες μέρες και μετά να επιστρέψω στα ίδια ή ακόμα χειρότερα να πάρω τα προβλήματα μαζί μου ( οεο;;;)

Όταν μιλάμε διακοπές δεν εννοούμε απλά την αλλαγή σκηνικού από το σκηνικό της καθημερινότητας.

 

Τι είναι  διακοπές

Είναι μόνο το που είμαι; 

Είναι μόνο το τι κάνω και τι δεν κάνω; 

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως μπορώ να κάνω διακοπές  στο σώμα, στην ψυχή και το πνεύμα μου; 

Οι διακοπές είναι η απάντηση μας στην ανάγκη για αλλαγή της καθημερινότητα ως φάση ανασυγκρότησης.

Να κάνουμε επιτέλους αυτό το νοητικό ξεσκαρτάρισμα από όλα όσα βαραίνουν τη σκέψη μας. Να

Είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε από μια διαφορετική απόσταση την ζωή μας , είτε αυτό είναι οι προτεραιότητες, τα διλήμματα, οι επιθυμίες, τα αδιέξοδα, ή οι ευκαιρίες.

“Κάθε τόσο να φεύγεις για να χαλαρώνεις λίγο,διότι όταν επιστρέψεις στο έργο σου, η κρίση σου θα είναι πιο σίγουρη. Απομακρύνσου, επειδή τότε το έργο φαίνεται μικρότερο, με μια ματιά μπορείς να δεις περισσότερα και τότε η έλλειψη αρμονίας και αναλογιών φαίνεται πολύ πιο άμεσα. “

Το απόφθεγμα αυτό αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και παρόλο που μιλάει για ένα καλλιτεχνικό έργο, θεωρώ πως ισχύει και για την ζωή μας. 

Το δικό μου καλοκαίρι

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, φέτος είχα την ανάγκη αυτή, να περάσω το καλοκαίρι χωρίς οργανωμένες διακοπές σε παραλία κλπ. Χρειαζόμουν μια “επανεκκίνηση” και αποφάσισα να απομακρυνθώ όχι τόσο γεωγραφικά, αλλά νοητικά από την καθημερινότητα και τα απομεινάρια του χειμώνα.

Το αποτέλεσμα (spoiler alert) είναι πως φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, νιώθω αρχές του φθινοπώρου πολύ πιο ξεκούραστη, γεμάτη ενέργεια και νέες ιδέες έχοντας αποχαιρετήσει όλες τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε. Είμαι έτοιμη να γυρίσω σελίδα.

6 πράγματα που έμαθα φέτος ΜΗΝ κάνοντας διακοπές

Οι ερωτήσεις

  • Με εξέπληξε πόσο συχνή ερώτηση είναι πια το “ που πήγατε; “ , “ που θα πάτε”. Δεν έλειψαν οι φορές που ένιωθα ο συνομιλητής μου περίμενε κάποια εξήγηση, σαν να όφειλα να απολογηθώ ή πως έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος για να μην πάω διακοπές. Ήταν συχνά ακατανόητη η ανάγκη μου να μην κάνω τίποτα, ούτε καν διακοπές με την έννοια της παραθέρισης. Αυτό το ΠΡΕΠΕΙ να πάω διακοπές ούτως ή άλλως μου προκαλούσε πάντα και ακόμα μου προκαλεί μια άρνηση.

Η ενοχή του τίποτα

  • Διαπίστωσα πόσο δύσκολο είναι να είσαι στο σπίτι σου και να μην κάνεις τίποτα ( ενώ υπάρχουν πολλά να κάνεις ). Ο βαθμός δυσκολίας της αποσύνδεσης και ανασυγκρότησης στο σπίτι είναι πραγματικά μεγαλύτερος από ότι όταν βρίσκεσαι στην φύση, είτε θάλασσα, είτε βουνό είναι αυτό. Μας κυνηγά  “ η ενοχή του τίποτα” και “ ο καταναγκασμός της παραθέρισης” ή της παραγωγικότητας. Πόσες φορές αλήθεια επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην κάνει απολύτως τίποτα. Από επιλογή όμως, όχι από συνθήκη.

Χώρος για νέα δεδομένα

  • Είναι τόσο ασυνήθιστο το τίποτα. Μα πως μπορώ να περιμένω από τον εαυτό μου να μπορώ να ζω χωρίς το τίποτα; Από την ρουτίνα στην ξεκούραση δεν περνάς αυτόματα, ούτε με “ διακόπτη”. Η ζωή είναι μια αλληλουχία μεταβατικών φάσεων. Διαδέχονται η μια την άλλη και αυτή η μετάβαση χρειάζεται τον χρόνο της. Δεν γίνεται να εκτοξευτώ από τον συχνά φρενήρη ρυθμό της καθημερινότητας σε μια ξαπλώστρα και την ίδια στιγμή να νιώσω την απόλυτη γαλήνη, χαλάρωση και διασκέδαση. Όλα μαζί. Στο πικ. Πως γίνεται να κάνω μια νέα αρχή χωρίς το τίποτα, αφού το τίποτα είναι αυτό που θα δημιουργήσει χώρο για νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες, επιθυμίες και αλλαγές.

Η εσωτερική φωνή  μου

  • Ψάχνοντας το νόημα στο τι σημαίνει για μένα περνάω καλά θα διαπιστώσεις αν για σένα αυτό μεταφράζεται σε βόλτες στη φύση, σε δάσος κ ποτάμια ή να γίνεις ένα με την ξαπλώστρα, να κάνεις ένα έστω σύντομο ταξίδι με τρένο, καράβι, οτιδήποτε. Και οτιδήποτε είναι αυτό που κάνει εσένα να αναπνέεις πιο βαθιά, να νιώθεις περισσότερη γαλήνη, που σου δίνει ενέργεια. Σου προσφέρει όμορφες αναμνήσεις. Μπορεί να είναι ένα δείπνο με φίλους, μπορεί όμως και να είναι η απόλυτη απομόνωση στο πατρικό σπίτι στο χωριό και μάλιστα χωρίς wifi. Ότι είναι αυτό που εσύ έχεις ανάγκη δεν μπορεί να σου το υποδείξει κάποιος άλλος. Χρειάζεται να αφουγκραστείς την ψυχή σου, αυτή την εσωτερική φωνή σου που γνωρίζει κάθε ανάγκη και επιθυμία και θέλει πάντα και μόνο το καλό σου.

Η υποδοχή της ανεμελιάς

  • Αυτή η άσκηση στο ΤΙΠΟΤΑ  τελικά ενίσχυσε την ικανότητα μου να υποδεχτώ πιο ομαλά και κυρίως πιο ευχάριστα την ανεμελιά που τόσο πολύ ξεχνώ στην καθημερινότητα μου, την ξεκούραση, την ονειροπόληση. Έδωσα στον εαυτό μου το περιθώριο να παρατηρήσω την μέρα μου με άλλη ταχύτητα, άλλα χρώματα, άλλους ήχους ακόμα και άλλη γεύση.

Η ευγνωμοσύνη

  • Έκανε πιο ευαίσθητες τις κεραίες της ευγνωμοσύνης μου για όλα αυτά τα μικρά κι όμως πολύτιμα, φαινομενικά ασήμαντα. Παρατήρησα με περισσότερη περιέργεια, προσοχή και εκτίμηση, με λιγότερη βιασύνη, χωρίς σκοπό και λόγο. Αντιστάθηκα στην τάση να κατατάξω όσα νιώθω μέσα μου και όσα συμβαίνουν έξω μου σε καλό ή κακό.

Τι έχω να σου προτείνω

Μη φοβάσαι το τίποτα, είναι φίλη σου. Πιθανόν να σε τρομάζει η έλλειψη δραστηριότητας, σχεδίων και προγράμματος, μα θα διαπιστώσεις σύντομα πως είναι φίλη σου και έχει να σου μάθει πολλά.

Γίνονται Διακοπές ( ανανέωση και ανασυγκρότηση ) και χωρίς διακοπές ( τύπου ταξιδιωτικού γραφείου).

Εάν όλο τον χρόνο περιμένεις τις 355 μέρες για να ξεκουραστείς, να κατεβάσεις ταχύτητα, τότε μάλλον η καθημερινότητα σου χρειάζεται πραγματικά ριζικές αλλαγές και αναδιοργάνωση με περισσότερα διαλείμματα και αυτοφροντίδα, ώστε να είναι πιο ευχάριστη για σένα και να προλάβεις την εξάντληση

Τι σημαίνει για σένα διακοπές, ξεκούραση, ανασυγκρότηση;

Είσαι έτοιμη να γυρίσεις σελίδα ή ακόμα και να κλείσεις ένα κεφάλαιο στη ζωή σου;

 

Photo by Manuel Sardo on Unsplash

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Little Hope Flags
4 years ago

Κάπως έτσι και για μένα φέτος, έκανα διαφορετικές διακοπές από αυτές που είχα συνηθίσει, και κατάλαβα πως διακοπές είναι το διάλειμμα που είναι πρώτα από όλα ψυχολογικό και έπειτα…χωρικό, με την έννοια ότι δε χρειάζεται να φεύγεις για να ξεκουράζεσαι, αλλά να βλέπεις με διαφορετικό μάτι την καθημερινότητα σου, και όπως γράφεις, να συνηθίζεις το…τίποτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: