Προετοίμασε τους στόχους σου με αυτές τις 16 ερωτήσεις

Πέρασαν οι γιορτές, μπήκε η νέα χρονιά. Μετράμε πια το έτος 2019.

Έκανα τον απολογισμό μου ( ελπίζω κι εσύ), σκέφτηκα τα όσα έζησα, όσα κατάφερα, όσα άλλαξαν μέσα μου όλη αυτή τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Σχεδόν αυτόματα, η αμέσως επόμενη ερώτηση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν : Και τώρα, τι θέλω για τη νέα χρονιά; Τι προσδοκίες, στόχους και επιθυμίες έχω; Τι θα ήθελα να έχω καταφέρει όταν του χρόνου τέτοια μέρα θα κάνω τον απολογισμό μου; Τι μου είναι σημαντικό και θέλω να προσέξω; Ποιος τομέας χρειάζεται χρόνο κι ενέργεια από μέρους μου;

Η καταγραφή των στόχων

Όποιος έχει βάλει στόχους θα γνωρίζει πως η καταγραφή των στόχων είναι μια διαδικασία που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις «το έδαφος» με συγκεκριμένες ερωτήσεις, που καλό είναι να αναπτύξεις ( ιδανικά στο ημερολόγιο στόχων σου ). Μη βιαστείς να τις απαντήσεις μονολεκτικά ή με μια φράση.  Αυτές οι ερωτήσεις θα αναδείξουν σε πρώτη φάση τον τρόπο σκέψης σου σχετικά με τους στόχους, θα καταλάβεις πόσο θέλεις να πετύχεις αυτό που επιθυμείς, τι θεωρείς εμπόδιο και ποια η σχέση σου με τις αντιξοότητες.

16 ερωτήσεις πριν βάλεις στόχους

 • Ξεκινώ χωρίς να περιμένω πως θα τα κάνω όλα σωστά από την αρχή.
 • Περιορίζω την  βιασύνη και η τελειομανία, καθώς σε αυτή τη φάση της καταγραφής των στόχων δεν είναι πολύ βοηθητικά στοιχεία.

Απαιτεί καταρχήν να δεις τον δρόμο που έχεις διανύσει, το πώς έφτασες στο σήμερα. Να αναγνωρίσεις ότι και όποιον σε βοήθησε.

 • Τι έχω καταφέρει ως τώρα;
 • Ποιοι άνθρωποι με έχουν στηρίξει;
 • Ποια δική μου στάση/ συμπεριφορά έχει συμβάλλει ως τώρα να φτάσω στο σημείο όπου βρίσκομαι σήμερα;

Να μετρήσεις και να καταγράψεις τις δυνάμεις σου αλλά και τους περιορισμούς σου ( υπαρκτούς ή φανταστικούς).

 • Ποιο χαρακτηριστικό μου είναι σημαντικό για να πετύχω τον στόχο μου;
 • Ποιο χαρακτηριστικό μου θεωρώ πως με περιορίζει;
 • Τι άλλο μπορεί να στέκεται εμπόδιο και με ποιους τρόπους μπορώ να το ξεπεράσω ή να το χρησιμοποιήσω προς όφελος μου;

Να λάβεις υπόψη τα όνειρα σου και τη θέληση σου να τα ζήσεις.

 • Τι είναι αυτό που ονειρεύομαι για το μέλλον μου;
 • Τι είναι αυτό που σε 5 χρόνια θα μετανιώνω, αν δεν το κάνω;
 • Πόσο σημαντικό είναι για μένα να ζήσω αυτό που ονειρεύομαι; ( δεδομένου πως ό,τι «ονειρεύομαι» δεν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και στόχος. Έχω δικαίωμα απλά να ονειροπολώ )

Memories take us back. Dreams take us forward.

Να συνυπολογίσεις και τις παραμέτρους της καθημερινότητας σου, όπως τις ώρες εργασίας ή τις ανάγκες της οικογένειας και την ικανότητα σου να αξιοποιείς κάθε ίχνος ευκαιρίας, πράγμα που απαιτεί ευελιξία και εφευρετικότητα κάποιες φορές ( στην αξιοποίηση του χρόνου κυρίως!).

 • Τι είναι εφικτό σε αυτή τη φάση της ζωής μου;
 • Πόσο χρόνο έχω ρεαλιστικά στην διάθεση μου;
 • Τι μπορώ να στερηθώ ευχαρίστως για να αφιερώσω χρόνο σε κάτι δικό μου; ( για μένα είναι η τηλεόραση, ξεκάθαρα)

Να έχεις μάθει από τους τρόπους που χρησιμοποίησες στο παρελθόν και απέφυγες αποτελεσματικά τους στόχους σου.   και να βρεις δικές σου πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές.

 • Τι έχω κάνει ως τώρα και δεν με βοήθησε;
 • Ποια σκέψη/ στάση/ συμπεριφορά μου συναντώ μπροστά μου ως εμπόδιο;
 • Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;

Εύκολη υπόθεση; Δεν θα το έλεγα!

Η διατύπωση των στόχων  με τρόπο που να μπορείς να πεις στα σίγουρα ότι έχουν κατακτηθεί, είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ώστε να αποφύγεις την αίσθηση της αβεβαιότητας καθώς προχωράς. Είναι αυτό που ονομάζεται  smart goals. Να είναι δηλαδή μετρήσιμοι, χρονικά περιορισμένοι, ρεαλιστικοί, να έχουν νόημα, να είναι εφικτοί ( από τα αρχικά της λέξης SMART = specific, measurable, achievable, realistic, timebased).

Τσεκ σε όλα αυτά.  Πάει αυτό το κομμάτι, τα υπολόγισα  όσο γινόταν καλύτερα και τα κατέγραψα για να τα δω όλα στο χαρτί. Ευχαριστημένη έκλεισα το bullet journal  μου.

Και τώρα τι; Κάτι έλειπε. Κάτι δεν είχα καλύψει, το ένιωθα.  Υπάρχει και κάτι ακόμα.

προετοιμασία στόχων

Υπάρχουν και στόχοι που δεν μετριούνται

Μπορείς να μετρήσεις την χαρά της ζωής, την φιλία, την ανεμελιά, την συνάντηση, την δημιουργικότητα, την ισορροπία, την εμπιστοσύνη, την γαλήνη; Υπάρχει μέτρο για  την ανάπαυση, την ξεκούραση και την αντοχή;

Πώς να ζυγίσω την αγάπη, την ζεστασιά, την οριοθέτηση, την γενναιοδωρία;

Τι χρειάζομαι για να νιώσω αυτές τις ποιότητες  και πως μπορώ να μείνω σε συνεχή επαφή μαζί τους;

Γιατί μπορεί να μην έχω την δυνατότητα να αποδείξω το μέγεθος τους, αλλά τόσο η απουσία όσο και  η παρουσία τους είναι αισθητή.  Ξέρεις ότι τα νιώθεις και τα απολαμβάνεις όταν υπάρχουν και πονάς από την έλλειψη όταν απουσιάζουν.

Κι άλλος χώρος

Ένιωσα πως απαιτούσαν με πολύ διακριτικό τρόπο την θέση τους όχι μόνο στους στόχους μου, αλλά και στην καθημερινότητα μου. Στην κάθε μέρα ξεχωριστά.

Ήρθαν να μου υπενθυμίσουν ότι για να μπορώ να κάνω χώρο πρέπει πρώτα να ζω συνειδητά την κάθε μέρα,  και όχι «στον αυτόματο πιλότο». Να μην παρασύρομαι αναπολώντας επιτυχίες από το παρελθόν ή παραλείψεις που οδήγησαν σε αποτυχίες. Να μην ζω στο μέλλον «όταν θα έχω πετύχει όλα αυτά που θέλω». Να ζω στο τώρα. Να αποδέχομαι τον εαυτό μου και ότι με περιβάλλει σήμερα.

Οι στόχοι δεν έχουν νόημα αν αυτές οι μη μετρήσιμες ποιότητες απουσιάζουν. Η ύπαρξη τους εμπλουτίζει τους στόχους  και οι στόχοι δίνουν ακόμα περισσότερο νόημα σ’ αυτές τις ποιότητες. Όλα χρειάζονται. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ένα ή το άλλο.

Κάνε χώρο και γι’ αυτά τα μη μετρήσιμα στοιχεία λοιπόν!

Επίλογος

Δεν ισχυρίζομαι ότι βρήκα κάποια νέα φόρμουλα να θέτεις στόχους, ούτε εφηύρα τον τροχό. Αλλά αν αυτό που διάβασες σε παρακίνησε να βάλεις στόχους  με περισσότερο νόημα για σένα ή  ανακίνησε μέσα σου την επιθυμία να ζεις πιο συνειδητά τη ζωή σου για να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα, τότε ο χρόνος και των δυο μας δεν πήγε χαμένος.

Σου εύχομαι να έχεις μια συνειδητή και δημιουργική χρονιά, με ότι συστατικά χρειάζεσαι σε αυτή τη φάση της ζωής σου.

 

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα post σχετικά με τους στόχους, αν θέλεις να μην τα χάσεις μπορείς να εγγραφείς στο newsletter στο κάτω μέρος της σελίδας για να ενημερωθείς με email μόλις ανέβουν εδώ.

 

Εσύ, βάζεις στόχους; Τι σε βοηθάει να επιλέγεις τους στόχους σου και να ζεις συνειδητά την κάθε μέρα; Τι σημαίνει για σένα στόχος με νόημα;

 

 

Photo credits

https://pixabay.com/photo-2886228/

https://pixabay.com/photo-2372176/

https://pixabay.com/photo-2372177/

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: