Πως να βάλεις στόχους: 15+1 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν

Πως να βάλεις στόχους σε 5 βήματα

Πέρασαν οι γιορτές, μπήκε η νέα χρονιά.

Έκανα τον απολογισμό μου ( ελπίζω κι εσύ), σκέφτηκα τα όσα έζησα, όσα κατάφερα, όσα άλλαξαν μέσα μου όλη αυτή τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Σχεδόν αυτόματα, η αμέσως επόμενη ερώτηση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν :

Και τώρα, τι θέλω για τη νέα χρονιά;

Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι επιθυμίες μου;

Τι στόχους θέλω να βάλω;

Τι θα ήθελα να έχω καταφέρει όταν του χρόνου τέτοια μέρα θα κάνω τον απολογισμό μου;

Τι μου είναι σημαντικό και θέλω να προσέξω;

Ποιος τομέας χρειάζεται χρόνο κι ενέργεια από μέρους μου;

Η καταγραφή των στόχων

Αν έχεις βάλει στόχους γνωρίζεις πως η καταγραφή των στόχων είναι μια απαραίτητη, μάλιστα θα έλεγα ζωτική διαδικασία που συχνά δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Όμως αυτή η διαδικασία σε βοηθάει να προετοιμάσεις “το έδαφος” για την επιτυχία με συγκεκριμένες ερωτήσεις, που καλό είναι να αναπτύξεις ( ιδανικά στο ημερολόγιο στόχων σου ). Μη βιαστείς να τις απαντήσεις μονολεκτικά ή με μια φράση.  Αυτές οι ερωτήσεις ( σου έχω και εκτυπώσιμο PDF στο τέλος ) θα αναδείξουν σε πρώτη φάση τον τρόπο σκέψης σου σχετικά με τους στόχους, θα καταλάβεις πόσο θέλεις να πετύχεις αυτό που επιθυμείς, τι θεωρείς εμπόδιο και ποια η σχέση σου με τις αντιξοότητες.

 

1.  Αναγνώριση και Ευγνωμοσύνη

Το πρώτο βήμα  είναι να δεις τον δρόμο που έχεις διανύσει, το πώς έφτασες στο σήμερα. Να αναγνωρίσεις ότι και όποιον σε βοήθησε.

Τι έχω καταφέρει ως τώρα για τα οποία είμαι περήφανη;

Ποιοι άνθρωποι με έχουν στηρίξει;

Ποια δική μου στάση/ συμπεριφορά έχει συμβάλλει ως τώρα να φτάσω στο σημείο όπου βρίσκομαι σήμερα;

2.  Ικανότητες & περιορισμοί

Στην δεύτερη φάση χρειάζεται να αναγνωρίσεις  και να καταγράψεις τις ικανότητες σου αλλά και τους περιορισμούς σου ( υπαρκτούς ή φανταστικούς). Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα αναπτυχθεί η ελευθερία σου. Άλλωστε μια αξιόλογη δασκάλα στο χώρο της Ψυχολογίας, η Χάρις Κατάκη λέει: “Την πραγματική μας ελευθερία την βρίσκουμε μέσα στους περιορισμούς μας”.

Ποιο χαρακτηριστικό μου είναι σημαντικό για να πετύχω τον στόχο μου;

Ποιο χαρακτηριστικό μου θεωρώ πως με περιορίζει;

Τι άλλο μπορεί να στέκεται εμπόδιο και με ποιους τρόπους μπορώ να το ξεπεράσω ή να το χρησιμοποιήσω προς όφελος μου;

πως να βάλεις στόχους 2

3.  Το όνειρο μου

Στο τρίτο στάδιο καλό είναι να κοιτάξεις κατάματα τα όνειρα σου και τη θέληση σου να τα ζήσεις.

Τι είναι αυτό που ονειρεύομαι για το μέλλον μου;

Τι είναι αυτό που σε 5 χρόνια θα μετανιώνω, αν δεν το κάνω;

Πόσο σημαντικό είναι για μένα να ζήσω αυτό που ονειρεύομαι; ( δεδομένου πως ό,τι “ονειρεύομαι” δεν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και στόχος. Έχω δικαίωμα απλά να ονειροπολώ ). Ξεχώρισε ποιο όνειρο θα ήθελες να ζήσεις και ποιο να ονειρεύεσαι. Είναι εντάξει και τα δυο.

Memories take us back. Dreams take us forward.

4.  Έλεγχος πραγματικότητας

Έπειτα το 4ο βήμα. Να υπολογίσεις τις παραμέτρους της καθημερινότητας σου, όπως τις ώρες εργασίας ή τις ανάγκες της οικογένειας και την ικανότητα σου να αξιοποιείς κάθε ίχνος ευκαιρίας, πράγμα που απαιτεί ευελιξία και εφευρετικότητα κάποιες φορές ( στην αξιοποίηση του χρόνου κυρίως!).

Τι είναι εφικτό σε αυτή τη φάση της ζωής μου;

Πόσο χρόνο έχω ρεαλιστικά στην διάθεση μου;

Τι μπορώ να στερηθώ ευχαρίστως για να αφιερώσω χρόνο σε κάτι δικό μου; ( για μένα είναι η τηλεόραση, ξεκάθαρα)

5.  Μαθαίνω από τις εμπειρίες μου

Τέλος, στην 5η φάση, μάθε από τους τρόπους που χρησιμοποίησες στο παρελθόν και απέφυγες αποτελεσματικά τους στόχους σου.   και να βρεις δικές σου πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές.

Τι έχω κάνει ως τώρα και δεν με βοήθησε;

Ποια σκέψη/ στάση/ συμπεριφορά μου συναντώ μπροστά μου ως εμπόδιο;

Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;

πως να βάλεις στόχους

Έξυπνοι στόχοι

Όταν βάζεις στόχους, φρόντισε η διατύπωση τους να είναι  με τρόπο που να μπορείς να πεις στα σίγουρα ότι έχουν κατακτηθεί,  ώστε να αποφύγεις την αίσθηση της αβεβαιότητας καθώς προχωράς.

Εδώ το ακρωνύμιο SMART θα μας βοηθήσει.  Να είναι δηλαδή συγκεκριμένοι, με νόημα, εφικτοί,  ρεαλιστικοί, και χρονικά προσδιορισμένοι ( από τα αρχικά της λέξης SMART = specific, meaningful, achievable, realistic, timebased).

Υπολόγισε τις παραπάνω πτυχές. Κατέγραψε τους στόχους σου. Ιδανικά κρέμασε τους σε κάποιο ορατό σημείο. Δεν έχει νόημα να είναι σε ένα σημείωμα στο συρτάρι του γραφείου σου. Όσο πιο συχνά τους βλέπεις, θυμάσαι τον σκοπό και την πορεία σου.

Το μόνο που χρειάζεσαι πια είναι ένα σχέδιο δράσης με τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις τον στόχο σου.

 

 

Υπάρχουν και στόχοι που δεν μετριούνται

Όλα καλά με τους στόχους. Μόνο που δεν θέλουμε να φτάσουμε στο στόχο μας θυσιάζοντας σημαντικά για εμάς πράγματα. Δεν μετράει μόνο ο προορισμός αλλά και η διαδρομή και η διάθεση στην πορεία μου. Μετράει και ο τρόπος.

Έχουμε δει ανθρώπους που πέτυχαν μεν τους στόχους τους αλλά με πολύ ακριβό κόστος. Δεν θέλουμε να θυσιάσουμε την υγεία μας, την οικογένεια, τις σημαντικές σχέσεις και τις αρχές μας.

Μπορείς όμως να μετρήσεις την χαρά της ζωής, την φιλία, την ανεμελιά, την συνάντηση, την δημιουργικότητα, την ισορροπία, την εμπιστοσύνη, την γαλήνη; Υπάρχει μέτρο για  την ανάπαυση, την ξεκούραση και την αντοχή;

Πώς να ζυγίσω την αγάπη, την ζεστασιά, την οριοθέτηση, την γενναιοδωρία;

Ποιες αξίες ή  ποιότητες  μου είναι σημαντικές και πως μπορώ να μείνω σε συνεχή επαφή μαζί τους;

Γιατί μπορεί να μην έχω την δυνατότητα να μετρήσω την αξία τους, αλλά τόσο η απουσία όσο και η παρουσία τους είναι αισθητή.  Ξέρεις ότι τα νιώθεις και τα απολαμβάνεις όταν υπάρχουν και νιώθεις την έλλειψη τους όταν απουσιάζουν.

Κι άλλος χώρος

Ένιωσα πως απαιτούσαν με πολύ διακριτικό τρόπο την θέση τους όχι μόνο στους στόχους μου, αλλά και στην καθημερινότητα μου. Στην κάθε μέρα ξεχωριστά.

Μου υπενθυμίζουν ότι για να μπορώ να κάνω χώρο πρέπει πρώτα να ζω συνειδητά την κάθε μέρα,  και όχι “στον αυτόματο πιλότο”. Να μην παρασύρομαι ούτε αναπολώντας επιτυχίες από το παρελθόν, αλλά ούτε  παραλείψεις που οδήγησαν σε αποτυχίες. Να μην ζω στο μέλλον «όταν θα έχω πετύχει όλα αυτά που θέλω». Να ζω στο τώρα. Να αποδέχομαι τον εαυτό μου και ότι με περιβάλλει σήμερα.

Η κατάκτηση του στόχου από μόνη της έχει τη μισή γλύκα μόνο.  Η ύπαρξη τους εμπλουτίζει τους στόχους  και οι στόχοι δίνουν ακόμα περισσότερο νόημα σ’ αυτές τις ποιότητες. Όλα χρειάζονται. Δεν μπορείς  να αποκλείσεις το ένα ή το άλλο. Δεν χρειάζεται και να διαλέξεις. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.  

Κάνε χώρο και γι’ αυτά τα μη μετρήσιμα στοιχεία λοιπόν!

 

Δεν ισχυρίζομαι ότι βρήκα κάποια νέα φόρμουλα να βάζεις στόχους, ούτε εφηύρα τον τροχό. Αλλά αν αυτό που διάβασες σε παρακίνησε να βάλεις στόχους  με περισσότερο νόημα για σένα ή  ανακίνησε μέσα σου την επιθυμία να ζεις πιο συνειδητά την πορεία σου, τότε ο χρόνος και των δυο μας δεν πήγε χαμένος.

Σου εύχομαι να έχεις μια συνειδητή και δημιουργική χρονιά ( ή επόμενη φάση στη ζωή σου).

 

Αν θέλεις να βάλεις λοιπόν στόχους, σου έχω ετοιμάσει ένα “φύλλο εργασίας”, ένα εκτυπώσιμο για να κάνεις την προετοιμασία σου. Είναι έτοιμο για να το εκτυπώσεις και να το συμπληρώσεις.

 

Εδώ θα βρεις το εκτυπώσιμο.

Ελπίζω να το χαρείς. Κι αν κάπου κολλήσεις ή αναρωτιέσαι πως μπορεί το life coaching να σε βοηθήσει επικοινώνησε μαζί  μου για μια πρώτη, δωρεάν συνεδρία ( 30 λεπτών).

Βρες την φόρμα επικοινωνίας εδώ. 

 

Μαρία

 

Υ.Γ.

Αν θέλεις γράψε μου στα σχόλια ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΣΤΟΧΟΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ;

 

Photo credits

Image by Christine Engelhardt from Pixabay

Image by Paul Barlow from Pixabay 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Little Hope Flags
4 years ago

Πολύ ωραίο και ολοκληρωμένο κείμενο. Συχνά συγχέουμε τους στόχους με τα όνειρα με αποτέλεσμα να μην τους αφηνουμε να προχωρήσουν πέρα από τη σφαίρα της φαντασίας. Με αυτό το πλάνο όμως πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε.
Άλκηστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.



Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: