10 συνήθειες των εξαιρετικά ευτυχισμένων ανθρώπων

Θέλει ταλέντο η ευτυχία;

Άκουσε το άρθρο εδώ:

 

Είναι κάτι που μαθαίνεται;

Αν και δεν υπάρχει ακριβώς συνταγή για την ευτυχία, ίσως  να έχεις παρατηρήσει πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, κάποιες κοινές συνήθειες.

Τι λες, πάμε να ρίξουμε μια στα μυστικά τους;

Ίσως μας βοηθήσει να σκεφτούμε αυτά τα μυστικά  σαν τα δομικά στοιχεία μιας οικοδομής ή ακόμα και σαν βήματα.

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός,

αλλά ένας τρόπος να ταξιδεύεις.

Αν τώρα περιμένεις να διαβάσεις πως βασίζονται σε κάποια διάσημη ή πολύχρονη και πολυδάπανη έρευνα του Χάρβαρντ, θα σε απογοητεύσω.

Τα 10 στοιχεία που θα διαβάσεις στη συνέχεια είναι απλά κάποια κοινά σημεία  ή συνήθειες που παρατήρησα τόσο σε μένα, φίλους, γνωστούς όσο και στη δουλειά μου. Πρόκειται για απλά πράγματα που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια ανιαρή ζωή, αδιάφορη, χωρίς νόημα και ουσία και σε μια ζωή με νόημα, χαρά και ικανοποίηση.

1.Ο εσωτερικός τους διάλογος

Προσέχουν τον εσωτερικό διάλογο τους, πως μιλούν και σκέφτονται όταν είναι μόνοι τους. Δεν κρατούν τον σεβασμό, την ευγένεια, την φιλία, την καλοσύνη ΜΟΝΟ για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους γύρω τους, αλλά ΚΑΙ για τον εαυτό τους.

2. Ζουν συνειδητά

Ζουν συνειδητά την κάθε μέρα. Δεν είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν ( περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαίς… που λέει και το άσμα) αλλά δεν τους αποσπά την προσοχή από το παρόν ούτε η ονειροπόληση του μέλλοντος. Είναι συλλέκτες στιγμών ευτυχίας.

3. Λένε όχι

Λένε όχι. Και το εννοούν. Χωρίς ενοχές. Λένε όχι, ευγενικά, πριν φτάσουν στα όρια τους. Δεν νιώθουν την ανάγκη να δικαιολογήσουν την όποια επιλογή τους. Όχι, προτιμώ κάτι άλλο. Όχι, δεν θα μπορέσω. Όχι, δεν συμφωνώ. Όχι. Απλά όχι.

4. Βάζουν όρια

Έχουν μάθει να οριοθετούνται συναισθηματικά. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματα που νιώθουν.  Γνωρίζουν πως ΔΕΝ είναι υπεύθυνοι να ρυθμίσουν τα συναισθήματα των άλλων, την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι συναισθηματικά απόμακροι ή ακόμα και ψυχροί. Δεν σημαίνει πως δεν νοιάζονται για τα συναισθήματα των γύρω τους, απλά δεν τα υιοθετούν και δεν τα αφήνουν να ορίζουν τα δικά τους συναισθήματα την δική τους συμπεριφορά. ” Έχεις δικαίωμα να νιώθεις θυμό χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως ο θυμός σου, η θλίψη σου, το άγχος σου  είναι δικά μου.”

5. Είναι φίλοι με την Ευγνωμοσύνη

Η ευτυχία περνά μέσα από την Ευγνωμοσύνη. Ασκούν καθημερινά την ευγνωμοσύνη για τα μικρά και τα μεγάλα. Τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Πολλοί μάλιστα έχουν καλλιεργήσει αυτή την συνήθεια και κρατώντας ειδικό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

6. Κάνουν τακτικά τον απολογισμό τους

Κάνουν ( νοητά ή γραπτά) αποτίμηση της ημέρας τους ή της εβδομάδας ή του μήνα. Θέλουν να βεβαιωθούν πως η ζωή τους έχει νόημα, πως  ζουν την ζωή που επιθυμούν και δίνουν αξία σε ότι τους είναι σημαντικό.

7. Βάζουν στόχους

Βάζουν στόχους και βρίσκουν ή εφευρίσκουν τρόπους να τους υλοποιήσουν. Αποφεύγουν την φράση ” πετυχαίνω τους στόχους μου” επειδή δεν βασίζονται στον παράγοντα “τύχη”.

8. Προετοιμάζονται

Ξεκινούν την εβδομάδα/ τον μήνα/ κάθε νέα αρχή προετοιμασμένοι και έτοιμη για δράση. Δεν περιμένουν να φτάσει Δευτέρα 11.00 το πρωί για να σκεφτούν τους στόχους, τις εργασίες, τις προτεραιότητες, ακόμα και τα επικείμενα ραντεβού. Πιστεύουν πως μια καλή Δευτέρα ξεκινά από το σαββατοκύριακο με προετοιμασία. Δεν αντιδρούν απλά στα γεγονότα, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Κάνουν πρόγραμμα. Είναι ευέλικτοι στο πόσο αναλυτικό, πολυδιάστατο θα διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες της ζωής τους και τους ρόλους τους. Έχουν μάθει να κάνουν την οργάνωση και το πρόγραμμα εργαλείο και όχι αυτοσκοπό.

9. Προγραμματίζουν χρόνο ξεκούρασης

Υπολογίζουν στο χρόνο τους διαλείμματα και χρόνο αποσυμπίεσης και ανάπαυσης , μάλιστα τον παίρνουν το ίδιο σοβαρά όσο και κάθε άλλη εργασία. Δεν φοβούνται, ούτε αποφεύγουν το ΤΙΠΟΤΑ. Γνωρίζουν πως είναι γόνιμο έδαφος για νέες ιδέες και ανασύνταξη δυνάμεων

10. Έχουν καλή σχέση με την αποτυχία

Διαθέτουν ψυχική ανθεκτικότητα και έχουν έναν δημιουργικό ορισμό για την αποτυχία. Δεν πτοούνται από τα εμπόδια και τις αναποδιές. Κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να μάθουν τι μπορούν να κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά.

συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων

 Δυσάρεστα και ευχάριστα νέα.

Τα δυσάρεστα νέα είναι πως δεν υπάρχει “διακόπτης” που να γυρνάει στη λειτουργία που επιθυμούμε.

Δεν είναι κάτι που θα ξυπνήσεις και θα βρεις αύριο το πρωί στο κομοδίνο σου.

Δεν είναι κληρονομικό χάρισμα.

 

Τα ευχάριστα νέα είναι πως όλες, μα όλες οι παραπάνω συνήθειες μπορούν να καλλιεργηθούν.

Η ευτυχία σου εξαρτάται από σένα.

Ποτέ δεν είναι αργά. Όσο ζεις και αναπνέεις υπάρχει ελπίδα.

 

Τι θα κάνεις μ’ αυτήν;

 

Υ.Γ.

Φυσικά και δεν είναι ΜΟΝΟ αυτές οι συνήθειες. Αν νομίζεις πως είναι λιγότερες ή περισσότερες ευχαρίστως να συνεισφέρεις με τη  γνώμη σου στο άρθρο γράφοντας στα σχόλια. Η αν προτιμάς στείλε μου ένα μήνυμα να το εμπλουτίσω ή να το συζητήσουμε.

Σκοπός του άρθρου ήταν να αναδείξω και να εκφράσω πως δεν είναι μόνο ένα πράγμα που προάγει την ευτυχία αλλά μάλλον 10 ή 100 ή 1000 μικρά πραγματάκια που κάνουν τη διαφορά.

 

Photo credits

https://pixabay.com/photos/people-woman-happy-black-american-2587179/

pixabay.com/photos/ball-beach-happy-ocean-pink-smile-1845545/

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Little Hope Flags
4 years ago

Πολύ και πολλά σωστά έχεις γράψει Μαρία. Οι καλές συνήθειες χτίζονται με κόπο αλλά μας συντροφεύουν για μια ζωή!
Άλκηστη

Βικτωρία
Βικτωρία
4 years ago

Εξαιρετικα όλα τα tips!

Agapi
Agapi
3 years ago

Κι ακόμη,βοηθάει, το να συγχωρείς, έτσι που να μην μονιμοποιούνται αρνητικά συναισθήματα που εμποδιζουν τη χαρα μέσα μας.

Μάριαν
Μάριαν
2 years ago

Είσαι καλά με τον εαυτό σου γνωρίζοντας την αλήθεια για την πνευματική αποστολή,, νοιώθεις υπέροχα που μετατρέπεις θετικά τα γεγονότα άλλων ανθρώπων, ξέρεις την δύναμη του Θεού εντός σου και παρδινεσαι και γνωρίζεις ότι όλα συνεργουν στο καλό της εξέλιξης σου.. Αναφέρω κάποια από όλα..οσα συντελούν στην δική μου ευτυχία….. Ευγνώμων απέραντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: