Θετικές δηλώσεις, Τι είναι και πως λειτουργούν

Τι είναι οι θετικές δηλώσεις και πως λειτουργούν;

Τις περισσότερες φορές  ξέρουμε τι δεν μας αρέσει στη ζωή μας.
Γνωρίζουμε τι θέλουμε να αποφύγουμε.
Τι δεν πάει καλά.
Ξέρουμε τι δεν θέλουμε, μα… γνωρίζουμε τι θέλουμε; Και πως μπορούν οι θετικές δηλώσεις να είναι χρήσιμες;

Πιστεύω πως η καθημερινότητα μας είναι πιο ευχάριστη και πολύ πιο απλή όταν έχουμε ξεκάθαρη πρόθεση για το τι θέλουμε από την ημέρα μας και κυρίως το πως θέλουμε να νιώσουμε.

Αυτό το βήμα από μόνο του χρειάζεται θάρρος.

Χρειάζεται θάρρος να πεις:

Θέλω να νίωθω χαρά

Θαυμασμό

Ενθουσιασμό

Σύνδεση

Γαλήνη

Εμπιστοσύνη

Αξίζω

Μπορώ

Αφήνομαι

Διεκδικώ

Εμπιστεύομαι

Λαμβάνω

Η διατυπωση των επιθυμιών μας ή πιο έντονα, της πρόθεσης μας είναι κάτι που βελτιώνεται με την εξάσκηση.

Λεκτικοποιώντας θετικά τι θέλω, είναι σαν να ορίζω έναν συγκεκριμένο στόχο. Σαν να δίνω στο εσωτερικό μου GPS το στίγμα, τις συντεταγμένες του προορισμού.

 

Τι είναι λοιπόν οι θετικές δηλώσεις

Είναι νοητικές περιγραφές των καταστάσεων που έχουν αξία για μένα, που θέλω να ζήσω ή περιμένω να πραγματοποιηθούν, να γίνουν βίωμα μου.

Είναι ένας τρόπος να υπενθυμίζω στον εαυτό μου μια ή περισσότερες επιθυμίες μου.

Είναι ο σπόρος που φυτεύω στο έδαφος του νου ( σκέψη ) και της καρδιάς μου ( συναίσθημα ).

Τι ΔΕΝ  είναι οι θετικές δηλώσεις

Δεν είνα μαγικό ραβδάκι ή ξόρκι που θα επαναλάβω μηχανικά και θα φέρει μπροστά μου αυτό που ακούω. Η επανάληψη μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν θέλω να μάθω κάτι,  αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει την αλλαγή. Δεν με ωφελεί να τις μάθω ” παπαγαλία “, να τις αποστηθίσω. Το θέμα είναι να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, σωστά;Επίσης, οι θετικές δηλώσεις δεν είναι τρόπος να παρακάμψεις την όποια “πραγματικότητα” σου.

Δεν αρνούμαι, ούτε εθελοτυφλώ μπροστά στα διλήμματα, προβλήματα ή δυσκολίες που αντιμετωπίζω. Κάθε άλλο. είναι ένας τρόπος να κοιτάξω, να προσέξω και να εστιάσω ΠΑΝΩ  και ΠΕΡΑ από τις σημερινές μου καταστάσεις για να πάρω δύναμη και να συνεχίσω με περισσότερη αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό.

Οι θετικές δηλώσεις αναδιαμορφώνουν τον εσωτερικό μου διάλογο.

Ο εσωτερικός διάλογος είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας.

Υπάρχει, είτε περιέχει θετικές δηλώσεις, είτε όχι. Βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη.

Ούτως ή άλλως δηλαδή κάνουμε ήδη κάποιες δηλώσεις στον εαυτό μας, ακόμα κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Μιας και μιλάμε ήδη στον εαυτό μας, λεω να αρχίσουμε να προσέχουμε τι λέμε και έπειτα, σκόπιμα να εμπλουτίζουμε με θετικές φράσεις ή δηλώσεις αυτον τον διάλογο. Τι λες, πάμε;

πρόσεχε τις σκέψεις σου

Θετικές δηλώσεις υπάρχουν και μπορώ να κάνω για κάθε τομέα της ζωής μου. Είτε αφορά την εργασία, τις σχέσεις, την υγεία, τους στόχους, τα οικονομικά. Κάθε πεποίθηση, όσο λανθασμένη ή αναχρονιστική κι αν μπορεί να έχει τις ανάλογες θετικές δηλώσεις.

Σε αυτό το σημείο έχεις δυο επιλογές

  1. Η πρώτη επιλογή είναι να ακούσεις και να “κατεβάσεις” στο κινητό σου το ηχητικό με τις θετικές δηλώσεις επιτυχίας που έχω δημιουργήσει. Θα το βρεις εδώ:
  2. Η δεύτερη επιλογή είναι να σκεφτείς, να καταγράψεις και να ηχογραφήσεις πολύ απλά στο κινητό σου τις θετικές δηλώσεις που ΕΣΥ θέλεις να ενσωματώσεις στον εσωτερικό σου διάλογο. Δεν είναι δύσκολο, απλά απαιτεί λίγο χρόνο από σένα. Αν χρειαστείς κάποια βοήθεια στην διατύπωση, μην διστάσεις να μου στείλεις μέηλ να το βρούμε μαζί. 

Προτείνω, αν σου ταιριάζει αυτό που θα ακούσεις, να το ακούς αν είναι δυνατόν καθημερινά.

Για την ακρίβεια μπορείς να το ακους όποτε και όσο συχνά νιώθεις πως σου κάνει καλό.

Είναι απόλυτα ασφαλές, δοκιμασμένο και χωρίς παρενέργειες.

Κάποιες προϋποθέσεις  για να είναι αποτελεσματιικές οι θετικές δηλώσεις

Τα εξής στοιχεία θα κάνουν πιο πρόσφορο το έδαφος για να καρποφορήσει ο σπόρος που έχεις φυτέψει στο νου σου.

  1. Είναι απαραίτητο να ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ αυτά που ακούς. Έστω ένα κομμάτι του εαυτού σου.
  2. Αφέσου να νιώσεις τα ανάλογα συναισθήματα , ότι σημαίνει αυτό για σένα, χαρά, ικανοποίηση, υπερηφάνεια, ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη, γαλήνη, ευγνωμοσύνη…  έστω και “δοκιμαστικά” στην αρχή. Οι λεξεις, φράσεις και προτάσεις που  δεν συνοδεύονται από συναίσθημα είναι σαν τον αέρα. Γρήγορα ξεχνιούνται δίχως ν’ αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα μας.
  3. Ενεργοποίησε την φαντασία σου, αυτό το εξαιρετικό, μαγικό εργαλείο του νου που έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει  νοητά στο μέρος ή την κατάσταση που φαντάζεσαι, σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο οραματισμός μέσω της φαντασίας κάνει τις θετικές δηλώσιες πιο αποτελεσματικές  επειδή ο εγκέφαλος μας “μιλάει” και “καταλαβαίνει” εικόνες. Επίσης το να φαντάζεσαι μια κατάσταση και να την βιώνεις είναι περίπου το ίδιο για τον εγκέφαλο, σε κάθε περίπτωση ξέρει να πυροδοτεί τις ανάλογες συναισθηματικές αντιδράσεις.
  4. Αποδέσμευσε (έστω προσωρινά) την επιθυμία ή ακόμα και την ανάγκη να γνωρίζεις τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η θετική δήλωση. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλο το “σχέδιο”, όλα τα βήματα αναλυτικά. Αρκεί η ετοιμότητα για δράση, η κατεύθυνση και η εμπιστοσύνη στο “εσωτερικό σου GPS” πως θα οδηγηθείς την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο και θα κάνεις την κατάλληλη επιλογή που θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

θετικές δηλώσεις επιτυχίας

Υπάρχει και ο δρόμος της παράκαμψης

Τώρα υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην είναι όλα τόσο ομαλά όσο τα περιγράφω παραπάνω. Ίσως όταν ακούς κάποια δήλωση να εγείρεται μέσα σου έντονη αμφιβολία ή ακόμα και αντίλογος ή κάποιας μορφής αντίσταση στο θετικό αποτέλεσμα. Θέλω να σου πω να μην βιαστείς να συμπεράνεις πως δεν έχει νόημα και να εγκαταλείψεις.

Ακόμα και η αντίσταση έχει την χρησιμότητα της.

Για την ακρίβεια είναι ένα δώρο!

Η αντίσταση σου δείχνει ακριβώς, μα ακριβώς που χρειάζεται να δουλέψεις. Ποιο είναι το αδύναμο σημείο. Είναι ο προβολέας που σου δείχνει προς τα που να στρέψεις την προσοχή σου με αποδοχή, κατανόηση, θεραπευτικό πλησίασμα και φροντίδα. Voila, ιδού η ευκαιρία για εξέλιξη!

Τι είναι καλύτερο από το να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Να έχουμε απολαύσει και την πορεία καθώς τους κατακτούμε.

Σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι.

Συμφωνείς;

Σου εύχομαι λοιπόν την επιμονή να βρεις τους τρόπους που ταιριάζουν σε σένα ώστε να απολαμβάνεις την καθημερινότητα σου. Μην αφήνεις τον “παλιό” εσωτερικό σου διάλογο να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία.

Πάρε την ευτυχία και επιτυχία στα χέρια σου.

Σήμερα κιόλας.

θετικές δηλώσεις επιτυχίας

Photo credits :

Φωτογραφία από τον χρήστη Castorly Stock στο Pexels

Φωτογραφία από τον χρήστη Stas Knop στο Pexels

Φωτογραφία από τον χρήστη Ivan Samkov στο Pexels
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: